Vnútorný nepriateľ Izraela: demografia

Izraelský štát, ktorého armáda v súčasnosti bojuje na viacerých frontoch, je vnútorne rozdelený a narastá v ňom napätie. Vidieť to na objeme protestných zhromaždení, v prieskumoch, ale najmä na demografických údajoch.

6

V krajine v súčasnosti žije 9,9 milióna ľudí, pričom historické dáta ukazujú, že izraelská populácia má tendenciu rásť. Zatiaľ čo v roku 2009 žilo v Izraeli 7,5 milióna obyvateľov, v roku 2020 to už bolo 8,8 milióna a v súčasnosti takmer desať miliónov.

Tamojšia demografická kríza však nespočíva v počte, ale v zložení izraelského osadenstva. Z koláča izraelskej populácie si totiž veľkú časť ukrajujú Arabi a čoraz väčšiu porciu aj ultraortodoxní židia, pričom obe skupiny spája to, že spravidla odmietajú slúžiť v armáde, respektíve v prípade ultraortodoxných (takzvaných charedim) hovoríme o minimálnom záujme o akúkoľvek ekonomicky prospešnú aktivitu.


Prístup k prémiovému obsahu je možný iba pre predplatiteľov. Prihláste sa, alebo si kúpte predplatné.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.