USA plánujú rozklad Googlu, dôvodom je monopol na vyhľadávanie

Technologický gigant má podľa amerického ministerstva spravodlivosti dominantné postavenie na trhu online vyhľadávacích služieb. Rezort preto navrhne, aby sa materská spoločnosť Alphabet zbavila niektorých aplikácií.

Snímka obrazovky 2024-09-18 o 17.30.03 Ľudia pracujú na notebooku pri logu spoločnosti Google. Foto: TASR/AP

Rezort (DOJ) v súdnom podnete v utorok večer oznámil, že skúma „štrukturálne nápravné opatrenia, ktoré by zabránili spoločnosti Google používať produkty ako Chrome, Play a Android na zvýhodnenie vyhľadávania Google“.

DOJ tak reagoval na augustový rozsudok federálneho súdu, ktorý rozhodol, že Google prevádzkuje nezákonný monopol a využíva pritom prehliadač Chrome a operačný systém Android na udržanie dominantného postavenia.

Rozsudok bol výsledkom štvorročného sporu medzi Alphabetom a vládou USA. Ministerstvo ako príklad monopolizácie uviedlo platby vo výške miliárd dolárov ročne konkurentom ako Apple, aby si zabezpečil, že zariadenia iPhone budú používať Google ako predvolený vyhľadávač.

Hodnota spoločnosti Google predstavuje približne dva bilióny dolárov, bude preto náročné docieliť rozklad, pripomína denník Telegraph. Alphabet sa tiež vyjadrila, že sa proti augustovému rozsudku odvolá. Oddelenie systémov Android či Chrome by podľa nej mohlo zvýšiť ceny telefónov a „narušiť ich bezpečnosť“.

(sab)


Turisti znovu objavili čaro vodných nádrží na východe – Zemplínskej šíravy a Domaše. Domáci vždy prichádzajú s niečím novým, čo hostí zaujme. Rozvoj lokalít a návštevnosť im môžu závidieť prevádzkovatelia aj iných slovenských rekreačných lokalít.
Prejsť na článok
Vojna v Gaze narušila tradičné oslavy sviatkov, pričom Palestínčania čelili obmedzeniam prístupu k posvätným miestam.
Prejsť na článok
Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok