Zbrojovka v Strážskom rozdelila miestnych na dva tábory

Nový závod na výrobu veľkokalibrovej munície v Strážskom prinesie investíciu 350 miliónov eur a 150 pracovných miest. Kým jedni hovoria o ekonomickej šanci, iní sa obávajú o bezpečnosť a dopad na budúcnosť regiónu.

Na snímke zľava predseda predstavenstva ZVS holding Pavol Čahoj a minister obrany SR Robert Kaliňák v Strážskom. Foto: TASR - Veronika Mihaliková Na snímke zľava predseda predstavenstva ZVS holding Pavol Čahoj a minister obrany SR Robert Kaliňák v Strážskom. Foto: TASR - Veronika Mihaliková

Primátor Strážskeho, Patrik Magdoško, predpokladá, že výroba v novom závode začne v prvom polroku 2027. Výstavba továrne by mala odštartovať v roku 2026, pričom príprava areálu a búracie práce sú naplánované na druhý polrok 2025.

Slovenský obranný priemysel bude sebestačný

Závod v areáli Chemka Strážske bude slúžiť predovšetkým na výrobu biomodulárnych náplní pre 155-milimetrovú delostreleckú muníciu, ktorá je potrebná pre vojenské operácie. Slovenský obranný priemysel sa vďaka investícii, na ktorej sa okrem štátu podieľa aj česká rodina Strnadovcov, čoskoro stane nezávislým v celom výrobnom cykle delostreleckej munície.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.