Zlato kupuje únikovú cestu. Preto sa nazýva aj peniazmi pre neveriacich

Zlato je na historickom rekorde. Pred infláciou však neochráni a dá sa na ňom aj veľmi prerobiť, prečítal som si nedávno v komentári v českých Hospodářských novinách. Viacero mojich čitateľov ma požiadalo, aby som na to zareagoval.

Neistota na finanèných trhoch môže tento rok pomôc zlatu Tehlička zlata. Ilustračné foto: TASR/DPA

Zlaté zliatky ani žiadna iná forma zlata automaticky neponúka ich držiteľom, že vždy dostanú pri predaji späť to, čo investovali. Dokonca to neplatí ani v nominálnom vyjadrení, nieto ešte v reálnom, teda po započítaní inflácie počas držby zlatého kovu v akejkoľvek podobe,“ píšu Hospodářske noviny.

Áno, istoty existujú iba v podobe sľubov politikov na predvolebných bilbordoch. V peniazoch je vždy dôležitá otázka relatívne k čomu. Českí sporitelia stratili od začiatku pandémie 37 percent svojich celoživotných úspor, ktoré mali v českých korunách. Slováci v eurách 33 percent. Nemuseli nič kúpiť, nič „riskovať“. Stačilo nič nerobiť: nechať svoje koruny či eurá v banke alebo pod matracom.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.