Vojna požiera životnú úroveň Izraelčanov. A oživuje spomienky na sedemdesiate roky

Môže si Izrael dovoliť ozbrojený konflikt s arabským svetom? Aj keď ide o stabilnú ekonomiku so silnými spojencami, vojna si vyberá vysokú daň.

3

Hoci Izrael už istý čas nie je tou krehkou ekonomikou, akou bol pred piatimi dekádami, momentálna situácia v krajine vzbudzuje obavy z vývoja, aký nasledoval po jomkipurskej vojne. Od druhej polovice sedemdesiatych rokov postihla židovský štát kombinácia vysokej inflácie, relatívne pomalého hospodárskeho rastu a vysokej nezamestnanosti. A kríza sa preniesla aj do zvyšku sveta.

Hrozba stagflácie sa v Izraeli a vo svete skloňuje aj dnes. Prvé prognózy o tom, ako vojna na Blízkom východe ovplyvní lokálnu aj globálnu ekonomiku, záviseli od toho, do akých rozmerov sa nafúkne. Po eskalácii, ktorú v septembri predviedol Izrael v Libanone, sa dá konštatovať, že vývoj smeruje k horšiemu zo scenárov.

Vojna v Gaze brzdí ekonomiku už teraz


Prístup k prémiovému obsahu je možný iba pre predplatiteľov. Prihláste sa, alebo si kúpte predplatné.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.