Vlajková loď v mori DNA testov sa potápa. Genetika ešte nepovedala posledné slovo

Americká spoločnosť 23andMe, ktorá poskytuje aj komerčné testy DNA je na pokraji krachu. Jej databáza zozbieranej cudzej DNA bude v prípade núdzového výpredaja najcennejšou súčasťou vybavenia.

San Francisco Chronicle Archive Image Anne Wojcickiová, zakladateľka spoločnosti 23andMe. Foto: ČTK / AP / Michael Macor / Profimedia

Jeden aprílový večer roku 2018 vyniesol nenápadný starý muž zo svojho domu odpadkový kôš. Nevedel, že je to príležitosť, na ktorú čakali iní nenápadní páni. Medzi odpadkami v koši bola použitá papierová vreckovka a na nej boli stopy DNA muža, ktorý sa do nej vysmrkal.

Laboratórna analýza ukázala zhodu so vzorkami odobratými pred desiatkami rokov na miestach brutálnych a stále nevyriešených zločinov. Nenápadný starý muž bol sériový vrah „na dôchodku“, páchateľ najmenej trinástich vrážd, päťdesiatich znásilnení a viac ako sto lúpeží. Kalifornská polícia ho dlhé roky poznala len ako Golden State Killer, aktívny bol v rokoch 1974 až 1986. Teraz sa teda volal Joseph James DeAngelo.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.