Vláda stále nerozumie problému s krádežami

Návrh zákona vládnych poslancov sa zameriava na drobné krádeže, ktoré sa po novele Trestného zákona stali pre páchateľov výhodné. Zmeny, ktoré návrh obsahuje, však nijako neriešia podstatu drobných krádeží ani veľkú skupinu ich páchateľov.

Vláda Roberta Fica získala dôveru parlamentu, poslanci schválili jej program Samuel Migaľ. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Novela Trestného zákona zvýšila minimálnu hranicu škody pre posudzovanie trestnosti činu, čím mnoho doteraz trestných činov krádeže prešlo do roviny priestupkov proti majetku. Nedostatočná novelizácia zákona o priestupkoch však spôsobila, že ak dnes zlodej ukradne vec v hodnote do 700 eur, zaplatí pokutu maximálne 331 eur.

Obchodné reťazce informovali, že od účinnosti novely Trestného zákona sa zvýšil počet krádeží v obchodoch. Zlodeji sa vraj neboja kradnúť, pretože im za to nič nehrozí. Tieto tvrdenia zatiaľ neboli podložené číslami, ale obchodníci apelujú na vládu, aby riešila situáciu s posmelenými zlodejmi.

Návrh zákona nerieši podstatný problém


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.