Dostupnosť bývania mali zlepšiť tisícky nájomných bytov. Investori zatiaľ nedodali žiadne

Nový model štátom podporovaného nájomného bývania mal riešiť nízku dostupnosť bývania na Slovensku. Dvaja investiční partneri zatiaľ byty nedodávajú, kým Európska komisia nepotvrdí, či opatrenia v ich prospech môžu byť štátnou pomocou.

Výstavba nájomných bytov vo Vranove nad Top¾ou Výstavba domov s mestskými nájomnými bytmi vo Vranove nad Topľou. Foto: Roman Hanc/TASR.

Agentúra štátom podporovaného nájomného bývania vznikla ešte v lete 2022 a investičné zmluvy s partnermi uzatvorila v januári 2023. Tí ale v tomto modeli žiadne avizované byty stále neposkytli. Oficiálne z dôvodu, že čakajú na rozhodnutie Európskej komisie o tom, či štátna podpora bývania je v súlade s pravidlami hospodárskej súťaže. Jej súčasťou má byť totiž znížená sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) 5 percent na nájomné byty.

Dlhodobým zámerom štátu je v tomto systéme podpory bývania, ktorý vyvolal aj viaceré pochybnosti o jeho reálnosti a spôsobe financovania, zabezpečiť minimálne 100-tisíc nájomných bytov.

Neexistuje konkrétny plán dodania nájomných bytov v najbližších rokoch


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.