Ukrajina predstaví plán víťazstva v najbližších dňoch, tvrdí Podoľak

Prezident Volodymyr Zelenskyj sa chystá prezentovať tento plán občanom Ukrajiny a podrobne vysvetliť aktuálne štádium vojny. Ukrajina už plán predstavila svetovým lídrom.

Mychajlo Podoľak. Foto: TASR/AP Mychajlo Podoljak. Foto: TASR/AP

Mychajlo Podoľak, poradca vedúceho Kancelárie prezidenta Ukrajiny, zdôraznil, že Zelenskyj povedie túto prezentáciu osobne, aby ľuďom objasnil hlavné body, ktoré už sú známe, a doplnil detaily, informovala ukrajinská tlačová agentúra UNIAN.

Ide o plán, ktorý má prinútiť Rusko k rokovaniam, pričom jeho realizácia bude závisieť od medzinárodných partnerov. Pre Ukrajinu je vraj kľúčové pochopiť, v akej fáze vojny sa nachádza a aké kroky budú nasledovať.

Zelenskyj plán predstavil aj americkým prezidentským kandidátom Donaldovi Trumpovi a Kamale Harrisovej, pričom Ukrajina teraz očakáva konkrétnu spätnú väzbu od partnerov, ktorí rozhodnú o jeho realizácii.

Pripomeňme, že plán podľa medializovaných informácií ráta so žiadosťou o povolenie útokov na ciele hlboko v Rusku za pomoci západných rakiet dlhého doletu, poskytnutím bezpečnostných záruk podobných členstvu v NATO, s pokračovaním ofenzívy v ruskej Kurskej oblasti či s pretrvávajúcou medzinárodnou finančnou pomocou.

(mm)