Pred 40 rokmi vystúpili Slováci na Mount Everest. Ich úspech poznačila tragédia

Je to už 40 rokov, čo Slováci vykonali prvý úspešný výstup na najvyšší vrch sveta – Mount Everest. Pri tejto príležitosti sa v Poprade na Medzinárodnom festivale horských filmov zišlo deväť členov z pôvodne dvadsaťčlennej expedície.

Zoltán Demján O podpis legendy slovenského horolezectva Zoltána Demjána je medzi fanúšikmi stále záujem. Foto: Rastislav Ovšonka

Na vrchol sa vtedy dostala dvojica horolezcov Zoltán Demján a Jozef Psotka. Obrovský úspech slovenského horolezectva zatienila tragédia, keď sa z vrcholu nevrátil jeden z nich – Jozef Psotka.

„Prešlo 40 rokov a spomienky sú stále živé. Aj keby som chcel, tak nemôžem na to zabudnúť, pretože ma v dobrom zmysle slova otravujú novinári a pýtajú sa stále na to isté. Ale aj bez toho človek nedokáže nespomínať na smutnú udalosť, že nám tam ostal Jozef „Juzek“ Psotka. To je niečo, čo má človek stále v sebe,“ povedal pre Štandard prvý Slovák na Mount Evereste Zoltán Demján.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.