Česká Škoda varuje pred nereálnymi emisnými cieľmi EÚ

Predpokladaný nárast dopytu po elektromobiloch sa nenaplnil, povedal v nedeľu viceprezident Zväzu priemyslu a dopravy ČR Martin Jahn pre Českú televíziu. Dodal, že európsky priemysel bude mať problém splniť emisné limity CO2.

Volkswagen Slovakia zaèal s výrobou nových modelov Passat a Škoda Superb Na snímke montáž a výroba nových modelov automobilov Škoda Superb, Škoda Superb Combi a Volkswagen Passat v bratislavskom závode Volkswagen (VW) Slovakia. Foto: Jakub Kotian/TASR

Vypočítaný cieľ Európskej únie pre celý vozový park na rok 2025 je 93,6 gramu na kilometer jazdy pre osobné vozidlá.

„V súčasnosti je čoraz zrejmejšie, že tieto ciele nebude možné splniť. Záujem o elektromobily najprv vzrástol zo 14 na 16 percent, ale potom klesol späť na 14 percent, pričom sme očakávali v priemere 20 percent,“ vysvetlil Jahn, ktorý je zároveň členom predstavenstva automobilky Škoda.

Dopyt má podľa Jahna zostať na rovnakej úrovni, takže situácia sa v blízkej budúcnosti nezmení. Vyjadril tiež obavy z finančných dôsledkov pre európske automobilky v prípade, že Komisia nebude ochotná prehodnotiť svoju politiku.

„Ak sa politika neprehodnotí, najbližšie roky budú dosť bolestivé. Budeme musieť platiť pokuty alebo kupovať kredity od iných automobiliek – tých, ktoré vyrábajú len elektromobily – ako napríklad Čína,“ povedal.

Dodal, že by tak vznikol paradox, keď by boli európske spoločnosti penalizované, a zároveň by sa spoliehali na to, že čínske spoločnosti budú dodržiavať predpisy.

„Systém tiež zásadne podkope našu ziskovosť, ktorú potrebujeme vo fáze inovácií,“ doplnil ďalšiu obavu autopriemyslu.

(sab)


Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok