Kajúcnik ako vstupenka k beztrestnosti

Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá.

František Imrecze. Foto: TASR/Jakub Kotian František Imrecze. Foto: TASR/Jakub Kotian

Boli to práve prokurátori zrušeného Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorí okrem iného požadovali zachovanie tejto inštitúcie pre účinný a špecializovaný boj so zložitými korupčnými prípadmi. V mnohých mediálnych výstupoch rozsiahlo hovorili o tom, ako utrpí boj s korupciou a zločinci sa budú tešiť. V prípadoch masívnej korupcie však rušia obvinenia a zrazu spravodlivý trest nie je potrebný.

Prokurátor Ondrej Repa, pôsobiaci v minulosti na tejto prokuratúre, podmienečne zastavil Františkovi Imreczemu trestné stíhanie pre šesť korupčných skutkov a trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa, ktoré sa týkajú kauzy Mýtnik. Urobil tak pre spoluprácu Imreczeho s orgánmi činnými v trestnom konaní, a v súčasnosti je voči bývalému riaditeľovi Finančnej správy vedené iba jedno trestné stíhanie.

Na snímke prokurátor Úradu Špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa Foto: Vladimír Miček/TASR

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.