Do Novák mieri Hyundai Mobis, vytvorí vyše 280 pracovných miest

Juhokórejská spoločnosť Hyundai Mobis investuje do závodu na výrobu komponentov predovšetkým do elektromobilov minimálne 174,3 milióna eur.

Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), výkonný riaditeľ Hyundai Mobis Lee Gyu Suk a vicepremiérka a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD). Foto: Dano Veselský/TASR Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), výkonný riaditeľ Hyundai Mobis Lee Gyu Suk a vicepremiérka a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD). Foto: Dano Veselský/TASR

Memorandum o porozumení a spolupráci, z ktorého vyplývajú ďalšie aktivity firmy na území Slovenska, podpísali v utorok premiér Robert Fico (Smer), ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas) a prezident Hyundai Mobis Lee Gyu-suk.

„Spoločnosť Hyundai Mobis sa rozhodla investovať v ťažko skúšanom regióne. Transformácia tohto regiónu, ktorá je nevyhnutá v súvislosti so zatvorením ťažby hnedého uhlia, vyžaduje, aby sme našli pre ľudí, ktorí prišli o prácu, zmysluplnú alternatívu,“ podotkol Fico.

Dodal, že ňou určite je priemyselná výroba, predovšetkým plánovaná výroba komponentov pre elektromobily. Pôjde o rôzne rotory, statory a prevody do hnacích jednotiek.

Celková investícia má byť minimálne 174,3 milióna eur, investor dostane od vlády daňovú úľavu 26,25 milióna eur, v utorok to schválila vláda. Fico zároveň prisľúbil, že jeho kabinet prijme všetky opatrenia, aby zabezpečil dostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Prevádzka plánuje do roku 2028 zamestnať 281 ľudí.

Nový závod bude dodávať produkciu spoločnostiam Kia Motors Slovakia a tureckému Hyundai Assan Otomotiv San (Hyundai Assan). V neskoršej fáze začne závod dodávať aj pre Hyundai Motors Czech Republic. Počiatočná fáza výroby predpokladá, že 50 % produkcie bude určených pre Kia Slovakia a 50 % pre Hyundai Assan.

Premiér pripomenul, že Slovensko je krajina s najvyššou koncentráciou výroby automobilov na celom svete. To podľa neho prináša okrem obrovských výhod aj riziká.

„Slovenská republika musí byť pripravená na dramatické zmeny, ku ktorým dochádza vo výrobe automobilov. Predovšetkým na zmeny, ktoré súvisia s elektromobilitou,“ upozornil Fico s tým, že vláda už v tomto smere prijala celý rad opatrení.

Prezident Hyundai Mobis pripomenul, že jeho spoločnosť sa stala za uplynulých 20 rokov najväčšou spoločnosťou na výrobu automobilových dielov na Slovensku. Okrem investície v Novákoch plánujú rozšíriť aj existujúci závod v Žiline.

„Chceme sa stať popredným dodávateľom dielov v európskom automobilovom priemysle pre systémy elektrických vozidiel,“ doplnil Gyu-suk.

Fico zopakoval aj záujem slovenskej vlády o spoluprácu s Južnou Kóreou v oblasti jadrovej energetiky. Slovensku záleží na diverzifikácii dodávok jadrových zariadení a téma sa riešila aj počas nedávnej pracovnej cesty premiéra v tejto krajine.

„Táto téma je určite zaujímavá aj pre spoločnosť Hyundai, ktorá má jednu z častí orientovanú aj na jadrovú energetiku,“ podčiarkol šéf exekutívy.

Zdôraznil, že SR je v tejto oblasti pomerne dobre pripravená, keďže plánuje postaviť nový reaktor na území existujúcej jadrovej elektrárne. K dispozícii je už povolenie o umiestnení stavby či hodnotenie vplyvov na životné prostredie (EIA).

„Toto všetko nám dáva roky náskoku pred inými krajinami, a preto máme záujem na veľmi intenzívnych rokovaniach s Južnou Kóreou. Rovnako nám záleží, aby z tohto rozhodnutia nevznikli žiadne pnutia s inými krajinami, ako sú napríklad Spojené štáty alebo Francúzsko, ktoré sú rozhodujúcimi hráčmi v oblasti jadrovej energetiky,“ dodal Fico.

(bra, tasr)