SIS pripravuje správu z atentátu na Fica. Vo veci bol vypovedať aj Hamran

Štefan Hamran údajne svojimi výrokmi spôsobil májovú streľbu na premiéra Roberta Fica. Povedal to Hamran, ktorý potvrdil, že z tohto dôvodu bol vypovedať na polícii. Správu z atentátu na premiéra pripraví do konca roka SIS.

Štefan Hamran Štefan Hamran. Foto: Jakub Kotian/TASR

„Keď mi policajná vyšetrovateľka povedala, že podozrenie smerovalo k tomu, že som svojimi výrokmi spôsobil streľbu na Roberta Fica, tak to sa mi už rozum zastavil. Na výsluchu sa ma pýtali, že z vašich vyjadrení je zrejmé, že nemáte rád Fica. Nemám ho rád, ale nie preto, že je to Robert Fico, nemám nič osobné proti nemu. Nemám ho rád len z toho titulu, že ničí krajinu, ktorú mám rád,“ priblížil Hamran v relácii denníka Sme Aréna a prízvukoval, že bol medzi prvými, ktorí tento atentát verejne odsúdili.

Z toho, čo mu prezentovala na výsluchu vyšetrovateľka, mu tiež nebolo zrejmé, aké by malo byť prepojenie medzi ním a strelcom Jurajom Cintulom. „Sedel som tam a nechápajúc krútil hlavou. Uzavrel som to tým, že dôkazné bremeno znáša orgán činný v trestnom konaní, tak nech dokazujú, lebo zatiaľ som nevidel jediný dôkaz. S tým som aj odišiel,“ dodal Hamran.

Zároveň potvrdil, že tento týždeň má ísť vypovedať znova, no ešte nevie, k čomu konkrétne.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) 15. októbra po rokovaní vlády ozrejmil, že Slovenská informačná služba má vypracovať správu o atentáte na premiéra na popud samotného Roberta Fica, a to do konca roku 2024, kedy ju má tajná služba predložiť na rokovanie parlamentu. Zároveň potvrdil, že po atentáte vyvodil zodpovednosť a v lete odvolal pre postup bezpečnostných zložiek štyroch funkcionárov.

Atentát na predsedu vlády spáchal v polovici mája tohto roku 71-ročný Juraj Cintula. Na premiéra, ktorý prichádzal k občanom, vystrelil päť rán, z toho štyrikrát ho zasiahol z bezprostrednej blízkosti.

Premiér ako aj ďalší koaliční politici dlhodobo tvrdia, že to je práve opozícia a niektoré médiá, ktoré za atentát nesú veľkú časť zodpovednosti. Aj vo svojom prvom vyjadrení po atentáte Fico označil strelca za opozičného aktivistu a posla zla a nenávisti, ktorú opozícia rozvinula do „nezvládnuteľných rozmerov“. Opoziční politici, naopak, argumentujú, že koalícia atentát propagandisticky zneužíva.

Strelca Juraja Cintulu obvinili z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy spáchaného v štádiu pokusu.

Fico sa zo zranení zotavoval v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici a následne v domácej liečbe.

Koalícia na streľbu reagovala prijatím balíka zákonov (takzvaný lex atentát), ktorý zaviedol zvýšenú ochranu ústavných činiteľov, zákaz protestov pred obydliami politikov, ale aj doživotnú rentu najvyšších ústavných činiteľov, čo sa týka aj Roberta Fica.

(gko)