Za ďalší atentát na člena koalície ponesie zodpovednosť opozícia, varujú koaličné strany

Koaličné strany Smer, Hlas a SNS vydali spoločné stanovisko k aktuálnej situácii i nedávnym protestom. Vyhlasujú v ňom, že v prípade ďalšieho útoku na predstaviteľa koalície zodpovednosť ponesie opozícia na čele s Michalom Šimečkom a Branislavom Gröhlingom.

Mimoriadna schôdza, na ktorej má Šutaj Eštok èeli odvolávaniu Robert Fico a Michal Šimečka. Foto: TASR.

Na úvod spoločného vyhlásenia koaliční partneri uvádzajú, že koalícia rešpektuje ústavné práva občanov Slovenskej republiky na zhromažďovanie a slobodu prejavu. „Čo však nemôžeme rešpektovať, je neschopnosť liberálnych médií, politických mimovládok a opozície akceptovať výsledky parlamentných volieb, ktorá sa prejavuje šírením klamstiev, nenávisti a hystérie,“ pokračujú.

Toto všetko podľa koalície viedlo k májovému atentátu na Roberta Fica v Handlovej. „Neprešli ani tri mesiace a včerajší opozičný míting opäť skandoval tie isté štvavé heslá z pred atentátu, ako ,Dosť bolo Fica´ a ,Fico do basy´. Jeden atentát im zjavne nestačil.“

Vo vyhlásení koaličné strany zároveň odsúdili „hrubé osobné útoky“ na súčasných ministrov zo strany opozície, aktivistov, politikov či médií, „len kvôli vykonávaniu svojich ústavných a zákonných kompetencií a plneniu programového vyhlásenia vlády“.

Šírenie „nenávisti bez argumentov“ tieto strany nepovažujú za iný politický názor. „Preto s plnou vážnosťou verejne vyhlasujeme, že ak dôjde k ďalšiemu atentátu alebo útoku na predstaviteľa vládnej koalície, politická opozícia na čele so Šimečkom a Gröhlingom bude zaň niesť plnú zodpovednosť,“ píše sa v závere vyhlásenia.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok vo videu na sociálnej sieti povedal, že streľba v Handlovej by mala ostať pre všetkých mementom. „Zvlášť pre tých, ktorí opäť hecujú ľudí v uliciach, by na ňu nikdy nemali zabudnúť. Posielanie Roberta Fica do basy na bratislavskom mítingu (strán) PS a SaS je nezodpovedným manipulovaním s emóciami ľudí.“

Podpredseda NR SR Andrej Danko opozičné protesty taktiež odsúdil. Vo videu, ktoré nazval „Chutí opozícii krv?“ povedal: „My sme tri roky chodili po protestoch, ale na našich mítingoch ste nečítali heslá ako ‚Zrušiť PS-ko, ,pozatvárať ich,‘ slová ako vražda a mnohé iné. Páni Šimečka a Gröhling, skôr, než vyháňate ľudí do ulíc by ste sa mali zamyslieť, aký je váš cieľ. Vy ste vládu nezostavili, máme plné právo hovoriť o zmenách v spoločnosti.“

Opozičný protest z utorka 13. augusta 2024. Foto Kotian/TASR

Michal Šimečka tvrdenia koalície ostro odmieta. „Dôrazne žiadame koalíciu, aby prestala očierňovať a vyhrážať sa mladým študentom, mamičkám a otcom s kočíkmi, seniorkám a všetkým ďalším ľuďom, ktorí na námestiach slušne vyjadrujú nesúhlas s babráckymi krokmi ministerky Šimkovičovej, ministra Suska a ďalších členov koalície. Takýto útok na základné demokratické práva je cez všetky čiary,“ napísal na sociálnej sieti.

(mas, dv)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac