Odpúšťam a varujem. Fico sa prvýkrát od atentátu prihovoril voličom

image-3 Robert Fico v prvom videopríhovore po atentáte. Reprofoto: Facebook

Predseda vlády Robert Fico učinil vo videopríhovore svoje prvé vyjadrenie od neúspešného pokusu o atentát po výjazdovom rokovaní vlády 15. mája v Handlovej.

Bezprostredne po atentáte bol premiér hospitalizovaný a v opatere lekárov banskobystrickej nemocnice strávil dva týždne.

Úvodom ocenil prácu lekárov Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici a Nemocnice sv. Michala v Bratislave, ktorá spadá pod Ministerstvo vnútra SR a momentálne sa o neho ambulantne stará.

Svoj návrat do práce očakáva na prelome mesiacov jún a júl, takýto scenár však neskôr vo videu označil za „malý zázrak“.

Odpúšťam, prežil som veľkú bolesť

Za svoj prvý krok označil odpustenie strelcovi Jurajovi C. „Necítim žiadnu nenávisť voči neznámemu človeku, ktorý ma dostrieľal. Nebudem voči nemu vyvíjať žiadne aktívne právne kroky ani žiadať náhradu škody. Odpúšťam mu a nech si to, čo učinil a prečo tak učinil, vysporiada on sám vo svojej hlave,“ uviedol. Označil ho za posla zla a nenávisti, ktorú opozícia rozvinula do „nezvládnuteľných rozmerov“.

Očakáva vraj, že „protivládne médiá, mimovládky financované zahraničím a opozícia“ budú pokus o jeho vraždu bagatelizovať. „Že išlo iba o útok poblúzneného človeka, že medzi ním a opozíciou neexistovali žiadne prepojenia, že poškodenie môjho zdravia nie je vážne,“ vymenoval očakávané reakcie.

„Nemám žiaden dôvod veriť, že išlo o útok osamelého pomätenca,“ zhodnotil.

Útok mu podľa vlastných slov spôsobil „vážne poškodenie zdravia“. Spomínal opakované operácie a bolesť, ktorú cítil. „Opäť ich vyzývam, aby urobili už známy test Robertom Ficom. Ako by sa správali, keby sa niečo obdobné stalo jednému z lídrov slovenskej opozície a útočníkom by bola osoba s prepojeniami na Smer-SD,“ vyhlásil predseda vlády.

O možnom pokuse o atentát na vládneho politika vraj hovoril aj na medzinárodných stretnutiach a členov kabinetu požiadal, aby nechodili do davu. „Nie, nemal som žiadnu spravodajskú informáciu, ale moje 32-ročné skúsenosti z politiky ma varovali,“ poznamenal.

Suverénna politika nie je v móde

Fico sa odvolal na právo iného názoru a dodal, že nikdy nesúhlasil s politikou jediného názoru, ktorú presadzujú „niektoré západné demokracie”. 

Predseda vlády sa v rámci prvého príhovoru od neúspešného atentátu zmienil aj o osobnom geopolitickom smerovaní. Pripomenul svoju kritiku bombardovania Juhoslávie, stiahnutie vojakov z Iraku či „radikálne” odmietanie zrušenia práva veta členských štátov Európskej únie. 

„Sebavedomá, suverénna, slovenská zahraničná politika, vychádzajúca síce z členstva v EÚ a v NATO, ale orientovaná na všetky štyri svetové strany nie je jednoducho v móde,” poznamenal. Plynule nadviazal na vojnu na Ukrajine, kde pripomenul často kritizovaný postoj strany Smer. 

„Je to kruté konštatovanie, ale v Európskej únii prestalo existovať právo na iný názor,” prehlásil Fico v nadväznosti na nálepkovanie kritikov atlantickej politiky ako „ruských agentov”. 

Opozícii nikto nenastavoval zrkadlo

Po výhre v minuloročných parlamentných voľbách podľa premiéra začalo dochádzať k absurditám. Poukázal na pozastavenie členstva strany Smer vo frakcii Európskych sociálnych demokratov. 

„Počas zasadnutia V4 došlo k pokusu, našťastie neúspešnému, o rozbitie tejto významnej štruktúry s odôvodnením, že Slovensko a Maďarsko majú na niektoré medzinárodné témy iné názory,” uviedol premiér, pričom rozprával pomalšie než v prejavoch pred atentátom. 

Opozícia sa podľa Fica v roku 2020 dostala k moci po tom, čo „hrubo zneužila” vraždu novinára a jeho priateľky. Plne sa podľa neho podriadila záujmom veľkých krajín, okamžite „prijala koncept jediného správneho názoru” a pridala sa ku štátom presadzujúcim vojenské riešenie konfliktu na Ukrajine. 

„Za to si na Slovensku mohla vláda robiť čokoľvek,” vyhlásil a dodal, že medzi rokmi 2020 a 2023 dochádzalo k masívnemu porušovaniu trestného práva na likvidáciu opozície. “Ako opozičný líder som bol štyrikrát bezdôvodne obvinený za politickú činnosť,” dodal. 

Fico pripomenul, že Smer na situáciu poukazoval aj v Bruseli. „Nepadlo však ani jedno jediné slovo kritiky na adresu kvality právneho štátu na Slovensku,” poukázal na pasivitu európskych predstaviteľov a pripomenul aj smrť advokáta Ľubomíra Krivočenka, ktorý v roku 2021 zomrel podľa oficiálneho vyjadrenia vo väzení na COVID-19.

Nebol to útok nejakého pomätenca

Agresivite opozície podľa predsedu vlády nikto nenastavoval zrkadlo. „Ani médiá, ani mimovládne organizácie, ani hlava štátu, ani Brusel či NATO,” prehlásil. Akceptovanými sa podľa neho stali vyhrážky, ktoré boli adresované straníckym kolegom Erikovi Kaliňákovi a Ľubošovi Blahovi. 

Nenávisť a agresivita podľa neho vyvrcholila po úspechu Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách. „Opozícia neprejavuje žiadny rešpekt k výsledkom demokratických parlamentných volieb,” uviedol predseda vlády.

„Vážení priatelia, 15. mája v Handlovej to teda nebol útok nejakého pomätenca,” vyhlásil postrelený premiér. Politika veľkých demokracií sa podľa Fica prejavuje tým, že útoky „proti legitímnej vládnej moci” sa na medzinárodnej úrovni „tolerujú bez akéhokoľvek komentára”. 

„Opozícia nebola schopná posúdiť, pretože ju k tomu nikto nenútil, kam svojou agresívnou a nenávistnou politikou dostala časť spoločnosti a bola iba otázka času, kedy dôjde k tragédii,” poznamenal. 

„Odpor proti politikovi, s ktorým nesúhlasíte sa nerieši tak, že ho zastrelíte. Ani ja nie som žiadny politický anjel. Viem byť riadne tvrdý,” dodal s dôvetkom, že aj jeho vlády mohli niektoré veci robiť lepšie. 

Ak opozícia zotrvá vo svojom súčasnom nastavení, „hrôza z 15. mája” bude podľa Fica pokračovať „a budú ďalšie obete”. „Nepochybujem o tom ani sekundu,” doplnil svoj predpoklad. 

Záverom videopríhovoru sa opakovane poďakoval zdravotníckemu personálu v Banskej Bystrici, Handlovej, ako aj príslušníkom leteckej zdravotnej služby. Nakoniec poďakoval za všetky prejavy podpory. „Verím, že sa spoločnosť upokojí a že sa čoskoro zmysluplne a pokojne stretnete,” uzavrel 14-minútový výstup na sociálnej sieti. 

Vyjadril sa krátko pred moratóriom

Minister obrany a Ficov stranícky kolega Robert Kaliňák v stredu povedal, že premiérova rekonvalescencia bude rýchlejšia, ako sa pôvodne očakávalo. Jeho zdravotný stav sa po odchode do domácej starostlivosti naďalej zlepšuje.

Ficove vyjadrenie prichádza tesne pred moratóriom, ktoré začne pred voľbami do Európskeho parlamentu plynúť o polnoci. Posledné prieskumy ukazujú, že strana úradujúceho premiéra má šancu v nich zvíťaziť.

(facebook, min, est)


Ďalšie články