Jadrová diplomacia ešte žije. A má urgentnú agendu

Predstavitelia jadrovej päťky budú mať v New Yorku o čom rokovať. Konflikt medzi jadrovými veľmocami so zničujúcimi dôsledkami pre ľudstvo nehrozí len na Ukrajine. Píše profesor Petr Drulák.

profimedia-0912070540 Ruský prezident Vladimir Putin predsedá zasadnutiu Bezpečnostnej rady v Moskve 25. septembra 2024, na ktorej vyzval na zmenu pravidiel používania ruského jadrového odstrašenia, čo by mohlo ovplyvniť prístup Moskvy k súčasnému konfliktu na Ukrajine: Zdroj: Alexander Kazakov / POOL / AFP / Profimedia

V októbri by sa v New Yorku mali stretnúť predstavitelia jadrovej päťky, pravdepodobne preto, aby rokovali o tom, ako znížiť riziko jadrového konfliktu medzi veľmocami. Tento málo známy formát združuje stálych členov Bezpečnostnej rady OSN: USA, Rusko, Čínu, Veľkú Britániu a Francúzsko. Ide o tradičné jadrové mocnosti, ktoré mali jadrové zbrane v roku 1966.

Zmluva o nešírení jadrových zbraní následne ich jadrový status potvrdila a ostatným jadrové zbrane odoprela. Štáty ako India, Pakistan, Izrael či Severná Kórea, ktoré ich získali neskôr, do tohto klubu nepatria.

Aktuálna rokovacia agenda


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.