Nenávisť voči Židom je zameraná na civilizačnú otcovraždu

Nikdy v dejinách ľudstva neboli Židia ničím iným ako menšinou medzi národmi, trpaslíkom v tieni pominuteľných ríš a veľmocí. Židia nikdy nedobyli svetovú ríšu ako Peržania, Gréci a Rimania, ako Mongoli alebo Briti.

Moses receiving the ten commandments at Mount Sinai, religion and faith, prophet of judaism and christianity Stvárnenie Mojžiša ako dostáva Desať Božích prikázaní na vrchu Sinaj. Foto: Berit Kessler / Panthermedia / Profimedia

Dokonca ani v porovnaní s dnešnou mocou USA, Číny alebo arabského sveta sa nikto nemusí obávať, že by ho Židia ovládli a dobyli. Napriek tomu neexistuje žiadny iný národ, ktorý by bol po tisíce rokov tak nenávidený. V priebehu vekov si milióny antisemitov opakovane želali vyhubenie Židov.

Ako je možné tento jav vysvetliť? Určite sa nedá zredukovať na „antijudaizmus“. Týmto termínom sa označuje nepriateľstvo kresťanských skupín voči Židom s odkazom na ich údajnú vinu pri ukrižovaní Ježiša. Táto forma antisemitizmu v mene evanjelia spôsobila veľké škody, ktoré sa nesmú bagatelizovať. Ale nepriateľstvo voči Židom existovalo aj pred kresťanstvom. Siahalo až do staroveku a vyvrcholilo počas rímskeho cisárstva. Po vzniku islamu v 7. storočí sa rozšíril aj islamský antisemitizmus, ktorý nepotreboval ani kresťanstvo, ani európsky stredovek, aby odôvodnil svoje nepriateľstvo voči Židom.

Antisemitské naratívy v mnohých obdobiach


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.