Vysokorýchlostná železnica má spojiť krajiny V4. Slovensko môže obísť

Plánované vysokorýchlostné železničné prepojenie krajín skupiny V4 má značne skrátiť cestovanie. Vlaky na tratiach medzi Budapešťou, Bratislavou, Prahou a Varšavou by mohli jazdiť rýchlosťou aj cez tristo kilometrov za hodinu.

zssk-vectron1 Vlak Železničnej spoločnosti Slovensko. Foto: zssk.sk.

Možnosti realizácie domácej časti medzinárodného projektu, ako aj to, kadiaľ a akou rýchlosťou by vlaky premávali, ukáže národná štúdia uskutočniteľnosti vysokorýchlostnej trate (VRT) pre úseky na Slovensku. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zadali jej vypracovanie už koncom roka 2022 s lehotou dodania do dvoch rokov.

Štandard sa pozrel na aktuálny stav prípravy štúdie a možnú trasu vysokorýchlostnej trate cez Slovensko. Do úvahy pripadajú najmä úseky od slovensko-maďarského hraničného priechodu Rusovce – Rajka cez Petržalku a ďalej z Bratislavy smerom na Kúty k hranici s Českom. Pre jednotlivé úseky sú orientačne navrhované rýchlosti medzi 160 až 300 kilometrami za hodinu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.