Nespokojní trhovníci. Vysoký nájom, chýbajúci prístup k vode a toaletám. Odpadky berú domov

K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky. Dôvodov majú viac než dosť.

Trh Dominikánske námestie KE Mnohí trhovníci neskrývajú nespokojnosť s vysokým nájomným. Foto: Daniela Pirschelová

Medzi služobne najstarších predajcov z košického „pľacu“ patrí Stefan Pejčev, ktorý predáva svoje výpestky na košickom trhovisku už 37 rokov.

„Chápem, že rokmi sa menia ceny, ale ten skok, aký prišiel po tom, čo sa stal starostom v Starom Meste Igor Petrovčik, je už priveľký. Niekto si zrejme myslí, že na trhu zarábame milióny. To, že potrebujeme z príjmu aj investovať do toho, čo nás živí, ako keby nikoho nezaujímalo. Ja sa venujem pestovaniu zeleniny. Nič nevyrastie samo od seba, musíme sa o to postarať i zaplatiť,“ rozpráva Bulhar, ktorý prišiel do metropoly východu pred takmer päťdesiatimi rokmi a založil si tu rodinu.

Predajcovia veria, že na najstaršom košickom trhu dôjde v krátkom čase k zmene v ich prospech. Autor videa: Daniela Pirschelová

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.