Prehľad trhov: Nvidia už v trhovej kapitalizácii predbehla Microsoft. A naháňa Apple

Svetové trhy vstúpili do nového týždňa veľmi dobre. Ani menšia aktivita na amerických trhoch z dôvodu sviatku Dňa Krištofa Kolumba nezabránila tomu, aby americké akcie dosiahli ďalšie historické rekordy. Všetko sa zdalo byť na najlepšej ceste.

Nvidia Jensen Huang. Foto: ČTK / AP / Eric Risberg

Trhy znovu poháňala hore tematika umelej inteligencie. Vedenie spoločnosti Nvidia oznámilo vysoký dopyt po nových procesoroch Blackwell určených pre umelú inteligenciu. Spoločnosť by mala začať dodávať tieto procesory čo nevidieť, a pozitívny vplyv na predaje sa očakáva už v poslednom štvrťroku 2024.

Záujem je obrovský, pričom vedenie odhaduje, že výrobné kapacity sú vypredané na dvanásť mesiacov dopredu. Jeden procesor Blackwell by sa mal predávať za 30- až 40-tisíc dolárov za kus. Najväčšie objednávky už urobili veľké spoločnosti, ako sú OpenAI, Microsoft a Meta. Procesory budú použité na rozvoj služieb umelej inteligencie, ako sú ChatGPT a Copilot.

Poradie siedmich najväčších firiem podľa burzovej kapitalizácie (17. októbra 2024).

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.