Medzi udavačstvom a úplným štátnym dohľadom

Boj proti nežiaducim prejavom politického názoru nadobúda za súčasnej nemeckej vlády znepokojujúce rozmery.

profimedia-0922583574 Nemecký kancelár Olaf Scholz vystupuje na tlačovej konferencii po summite EÚ v Bruseli 17. októbra 2024. Foto: Ludovic Marin / AFP / Profimedia

Pod zámienkou, že len implementuje európske požiadavky zákona o digitálnych službách (Digital Service Act) proti nelegálnemu obsahu na platformách sociálnych médií, vláda namiesto toho zriaďuje ďalšiu sieť inštitútov a organizácií, ktoré sú vládou poverené odstraňovaním nelegálneho obsahu, ale aj legálneho obsahu, ktorý je podľa ľubovoľných kritérií označený ako „nenávisť a podnecovanie“ alebo „dezinformácia“.

Keď Nemci niečo robia, robia to dôkladne. Iné európske krajiny môžu rezolúcie z Bruselu ignorovať, prijímať polovičaté opatrenia alebo ich dokonca torpédovať – v Nemecku sa však aj nezáväzné odporúčania z Bruselu už roky nielen pravidelne plnia, ale s nemeckou dôkladnosťou sa aj preháňajú. Nemecká vláda je teraz zjavne ochotná digitálne odstaviť a teda umlčať všetkých svojich kritikov, inak zmýšľajúcich a dokonca aj neškodných čudákov, humoristov a satirikov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.