Je to desivé. Ako korupcia a politické boje eskalujú ukrajinskú energetickú krízu

Ukrajina nezodpovedne premrhala drahocenný čas potrebný pre prípravu na zimu. Reportáž New York Times o tom, ako pochybné motivácie viedli k pádu najvyšších predstaviteľov energetiky a odloženiu kľúčových rozhodnutí v energetickej politike.

Destroyed transformers and power lines at a power plant in Kurakhove, Ukraine, March 26, 2024. (Nicole Tung/The New York Times) Zničené transformátory a elektrické vedenie v elektrárni v ukrajinskom meste Kurachove v marci. Foto: Nicole Tung pre New York Times

Počas viac ako dvoch rokov, zatiaľ čo Rusko neúnavne bombardovalo ukrajinské elektrárne, si šéf štátnej energetickej spoločnosti Volodymyr Kudryckyj vyslúžil pochvalu od spojencov Kyjeva a energetických expertov za to, že udržal elektrickú sieť krajiny prevažne v chode.

Minulý mesiac bol však Kudryckyj prepustený dozornou radou spoločnosti Ukrenergo. Ukrajinskí zákonodarcovia kritizovali tento krok ako neopodstatnený vzhľadom na jeho výsledky, zatiaľ čo krajiny financujúce opravy elektrární uviedli, že prepustenie bolo zle načasované, keďže Ukrajina sa snaží pred zimou obnoviť svoju zničenú energetickú sieť.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.