Ak nás neprijmú do NATO, budeme chcieť jadrové zbrane, naznačil priamo Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok priamo naznačil, že jeho krajina by sa mohla pokúsiť získať jadrové zbrane. Vyplýva to z jeho komunikácie s Donaldom Trumpom, ktorú opísal popri zasadnutí Európskej rady v Bruseli.

Volodymyr Zelenskyy-Mark Rutte meeting in Brussels​​​​​​​ Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na stretnutí s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie (NATO) Markom Rutte v sídle NATO v Bruseli 17. októbra 2024. Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Ktorá z týchto veľkých krajín, z týchto jadrových veľmocí trpela? Všetky? Nie, iba Ukrajina. Kto rozdal jadrové zbrane? Všetky? Nie, iba Ukrajina. Kto dnes bojuje? Ukrajina,“ povedal Zelenskyj.

„V rozhovore s Donaldom Trumpom som mu povedal: Aká je cesta von? Buď bude mať Ukrajina jadrové zbrane – a potom je to pre nás ochrana – alebo musíme mať nejaký druh spojenectva. Okrem NATO dnes nepoznáme žiadne efektívne spojenectvá,“ dodal podľa ukrajinskej televízie Hromadske.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.