Nový Zéland sa vybral na cestu k paradoxnej globálnej (ne)bezpečnosti

Nový Zéland si uvedomuje svoju ekonomickú závislosť na Číne, napriek tomu sa však stále viac angažuje v komplexnom geopolitickom labyrinte kolektívneho Západu. Z tichooceánskeho ostrovného štátu píše nový spolupracovník Štandardu Juraj Horváth.

Novozélandská frigata HMNZS Te Mana pred americkou lietadlovou loďou USS Abraham Lincoln. Foto: www.navy.mil Novozélandská frigata HMNZS Te Mana pred americkou lietadlovou loďou USS Abraham Lincoln. Foto: www.navy.mil

Umberto Eco, brilantný mysliteľ a autor, začína svoju fascinujúcu zbierku esejí Vytváranie nepriateľa anekdotou, ktorá je na povrchu banálna, no v skutočnosti odhaľuje hlbšie vrstvy národnej identity a kolektívnej pamäti.

Po vyčerpávajúcom lete Eco nastúpil do taxíka, kde ho taxikár okamžite vtiahol do rozhovoru, zdanlivo náhodného, no s jasnou témou: „Ste Talian, však? Povedzte mi, kto je dnes hlavným nepriateľom Talianska?“ Eco zostal zaskočený. Mohol by menovať celé panoptikum historických antagonistov, ktorí sa časom postavili proti Taliansku, ale nedokázal identifikovať žiadneho aktuálneho nepriateľa.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.