Prečo ešte nenastal čas na pravoľavú alternatívu pre Nemecko

Pokiaľ neliberálna ľavica odmieta neliberálnu pravicu ako fašistov a neliberálna pravica neliberálnu ľavicu ako komunistov, liberálni progresivisti si môžu mädliť ruky, pretože ich vládu nič neohrozí.

Sahra Wagenknechtová a Alice Weidelová. Foto: ČTK / imago stock&people / dts Nachrichtenagentur Sahra Wagenknechtová a Alice Weidelová. Foto: ČTK / imago stock&people / dts Nachrichtenagentur

Septembrové krajinské voľby v Durínsku otvorili teoretickú možnosť koalície dvoch strán, ktoré nepatria do liberálno-progresivistického kartelu. Vo voľbách zvíťazila národne konzervatívna Alternatíva pre Nemecko (AfD) s 32 kreslami. Spolu s konzervatívno-ľavicovým Spojenectvom (BSW) Sahry Wagenknechtovej dosiahli väčšinu 47 kresiel z 88.

O koalícii však ani nerokovali. AfD zostane v opozícii, BSW rokuje s kresťanskými demokratmi CDU a sociálnymi demokratmi SPD. Ich vládu pravdepodobne podporí aj krajne ľavicová, ale bezpečne progresivistická Die Linke, ktorá doteraz durínskej politike dominovala a od ktorej sa Wagenknechtová tento rok odtrhla.

Názorové prieniky a momenty nezhody


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.