Jarný odhad hospodárenia štátu sa nenaplnil. Čísla za minulý rok sú horšie

Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.

Rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady SR v Bratislave Ladislav Kamenický. Foto: Martin Baumann/TASR

Na začiatku októbra zvýšila Kancelária Rady pre rozpočtovú zodpovednosť odhadovanú úroveň deficitu verejnej správy v tomto roku. „Oproti augustovej prognóze došlo k zvýšeniu schodku o 259 miliónov eur. K medzimesačnému zhoršeniu hospodárenia prispel hlavne pokles daňových príjmov, najmä výnosu DPH, a nárast výdavkov Sociálnej poisťovne na starobné dôchodky,“ informuje na svojom portáli.

Kým tohtoročné čísla majú zatiaľ len podobu odhadov, vlaňajšie sú už známe. „Deficit verejnej správy Slovenska v roku 2023 dosiahol 6,4 miliardy eur (5,21 percenta HDP). Jeho hodnota sa v porovnaní s rokom 2022 strojnásobila a mierne, o 0,4 miliardy eur, vzrástla aj oproti prvému odpočtu z apríla tohto roka,“ oznamuje Štatistický úrad s dôvetkom, že jarný odhad rátal so 4,89 percentami HDP.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.