Vysoký dlh Bratislavy spomína už aj NKÚ. Kontrola odhaľuje machinácie s dlhovým zaťažením

Pracovníci NKÚ sa tentokrát zamerali na riadenie investičných projektov a kontrolu napĺňania vybraných stratégií hlavného mesta. Rovnako preverili úverové zaťaženie metropoly v súvislosti s realizáciou projektov hradených z európskych fondov.

Nové vysunuté pracovisko Mestskej polície Bratislava na Stavbárskej ulici v objekte Pentagonu Primátor Bratislavy Matúš Vallo. Foto: TASR/Martin Baumann

Len pred pár mesiacmi kontrolóri Národného kontrolného úradu konštatovali viaceré porušenia bratislavského magistrátu pri správe pohľadávok. Nevymáhané právne nároky vo výške až 24 miliónov eur totiž podľa NKÚ predstavujú významný výpadok na strane príjmov hlavného mesta. Dokonca vyšší, ako suma získaná zdvihnutím sadzby dane z nehnuteľností. 

Správa NKÚ vtedy konštatovala, že vedenie mesta svojimi vlastnými zlyhaniami a nečinnosťou trestá všetkých obyvateľov Bratislavy. Viacerí poslanci mestského zastupiteľstva sa preto kriticky vyjadrili na adresu vedenia samosprávy, že v oblasti vymáhania pohľadávok nedaňového charakteru zlyháva. „Pre mňa je táto správa hanbou pre mesto,“ skonštatoval na májovom mestskom zasadnutí poslanec Juraj Káčer. 


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.