Drucker: Nerozumiem, o čo SNS pri šéfovi parlamentu ide

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas) tvrdí, že nedodržiavanie koaličnej zmluvy v jednom bode znamená, že "máme vážny problém".

TomᚠDrucker TomṠDrucker. Foto: Pavol Zachar/TASR

Vo veľkom rozhovore pre denník Postoj uviedol, že vládnym partnerom ako strana Hlas povedali, že koaličnú zmluvu treba dodržiavať. „Sme presvedčení, že túto vec si vyjasníme. Ak sa to nebude dať, nebudeme ďalej fungovať,“ reagoval s tým, že nerozumie, o čo ide strane SNS.

„Ale zdvíhame prst, pretože dohody sa musia dodržiavať. Ak sa nebudú, Hlas zúži svoju podporu iba na vládny program,“ dodal s dôvetkom, že tému chcú uzavrieť do konca roka a je presvedčený, že sa to „nateraz“ podarí.

Na otázku, či bude mať predseda Hlasu a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok záujem o túto pozíciu, odpovedal, že „urobí všetko pre to, aby bola koalícia stabilná a fungovali jednotlivé rezorty a plnili sme vládny program“. Podotkol, že nikto sa nedrží akejkoľvek funkcie – ani predsedu parlamentu, ani ministra.

Okrem iného tiež skritizoval návštevu Moskvy podpredsedom Smeru Ľubošom Blahom. „Ale tento podpredseda vládnej strany je riadne zvoleným členom europarlamentu, nie je súčasťou koalície ani tejto vlády,“ vyhlásil Drucker.

Poprel však, že by posledné týždne vlády pripomínali hádky medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom.

Na margo splnomocnenca vlády na prešetrenie pandémie Petra Kotlára (nom. SNS) povedal, že v programovom vyhlásení vlády si stanovili prešetrenie manažovania pandémie. „Pán Kotlár nič také nerobí a tam smerovala moja kritika. Buď si urobí svoju prácu, a ak nie, mal by odísť.“

V súvislosti s novým ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom (Hlas) zdôraznil, že je „finančák“, a práve to v súčasnosti zdravotníctvo podľa Druckera potrebuje.

V súvislosti s ohlásenými hromadnými výpoveďami 2 500 lekárov a vyjadrenej nespokojnosti školských odborárov na otázku, či vníma riziko štrajku ako pri zdravotníkoch, odpovedal, že „vníma konštruktívnu debatu, a to, že sa nesťažujú na nečinnosť ministerstva, naopak, oceňujú kroky, ktoré robíme, a sú toho súčasťou“.

Minister školstva zdôraznil, že školskí odborári chcú hovoriť o zvýšení platov, „takže budeme hľadať možnosti, kde sa dajú v rezorte utiahnuť opasky, aby sme sa mohli baviť o vyšších platoch“.

(max)


K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok