Streľba gangov v Mexiku pripravila o život šestnásť ľudí vrátane policajtov

K prvej potýčke došlo v meste Técpan de Galeana ležiacom neďaleko pobrežia Tichého oceánu.

police-4122765_1280 Ilustračná fotografia mexickej polície. Foto: Pixabay.com

Pri konfrontácii medzi dvoma znepriatelenými zločineckými skupinami tam zahynuli dvaja policajti, ďalší štyria utrpeli zranenia. Terčom útoku sa stala aj neďaleká vojenská základňa, ktorá sa starala o bezpečnosť obyvateľov mesta.

Pri odrazení útoku zabili 14 ozbrojencov, ďalších 11 zadržali. Zaistili aj 16 vozidiel vrátane troch s dodatočne vyrobeným pancierovaním, 15 dlhých zbraní, jeden guľomet, viaceré zásobníky a náboje rôznych kalibrov, ako aj výbušné zariadenia, uvádza sa vo vyhlásení SEDENA.

Guerrero, jeden z najchudobnejších štátov Mexika, kde sa nachádza aj známe prímorské letovisko Acapulco, sužujú už roky boje medzi kartelmi o kontrolu nad výrobou drog a obchodovaním s nimi. Minulý rok tam zaznamenali 1890 vrážd.

Siedmeho októbra, necelý týždeň po nástupe do funkcie, bol zabitý starosta Chilpancingy, hlavného mesta štátu Guerrero, pričom páchatelia mu odrezali hlavu.

Od roku 2006, keď vláda s podporou USA nasadila armádu na boj proti drogovým kartelom, prišlo v Mexiku o život viac ako 450-tisíc ľudí. Prezidentka Claudia Sheinbaumová, ktorá nastúpila do úradu 1. októbra, sa zaviazala pokračovať v stratégii svojho predchodcu Andrésa Manuela Lópeza Obradora, ktorá využíva sociálnu politiku na boj proti kriminalite pri jej koreňoch a lepšie pracuje s informáciami tajných služieb.

(tasr)


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok