Irán po izraelských náletoch: Máme právo na odvetu

Izraelské letectvo v noci útočilo na vojenské ciele v Iráne, kde zahynuli dvaja vojaci, ale straty na životoch hlásia aj z Libanonu. Viaceré arabské štáty útok odsúdili, Irán hovorí o práve na odvetu.

Iran-Anti Israeli Protest In Tehran - 27 Sep 2024 Príslušníci iránskych Revolučných gárd (IRGC). Foto: Morteza Nikoubazl/NurPhoto/Shutt/Shutterstock Editorial/Profimedia

Iránske ministerstvo zahraničných vecí podľa CNN tvrdí, že „sa považuje za oprávnené a povinné brániť sa“ po tom, ako Izrael v noci zasiahol vojenské objekty v rámci troch vĺn leteckých úderov.

Ministerstvo vo svojom vyhlásení izraelské útoky odsúdilo a označilo ich za „jasné porušenie“ medzinárodného práva.

„Iránska islamská republika zdôrazňuje využitie všetkých možností iránskeho národa na obranu svojej bezpečnosti a životných záujmov,“ uvádza sa vo vyhlásení.

V predchádzajúcom vyhlásení z toho istého dňa Irán zrejme bagatelizoval vplyv útoku, keď tvrdil, že jeho protivzdušná obrana úspešne čelila úderom v troch provinciách – Teherán, Ilam a Chúzistán – a že škody boli „obmedzeného rozsahu“.

Irán po nočných útokoch uzavrel svoj vzdušný priestor napriek tomu, že štátne médiá pôvodne vykreslili izraelské útoky ako neškodné. Hneď ráno však všetky lety obnovili.

„Lety sa vrátia do normálnej prevádzky v sobotu od 9.00 hod. (07.30 hod. SELČ),“ avizoval hovorca iránskeho úradu civilného letectva.

(laj)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok