Izrael podnikol tri vlny nočných útokov na Irán. Výbuchy evidovali aj v Sýrii a Iraku

Letecké útoky zasiahli ciele v okolí Teheránu, na severe aj juhu Iránu, aj mestá Damask a Basra v Sýrii a Iraku.

The west side of the city Tehran, Iran, on Saturday, Oct. 26, 2024. Západná časť hlavného mesta Teherán. Izrael podnikol nočné letecké útoky na Irán. Foto: ARASH KHAMOOSHI / New York Times / Profimedia

Hovorca izraelskej armády o 2:30 v noci nášho času oznámil, že Izrael podniká „presne cielené údery na vojenské ciele v Iráne“. Prvé ciele mali byť zasiahnuté o 5:45 ráno teheránskeho času, krátko predtým, keď nad mestom práve začalo vychádzať slnko.

Podľa novších správ boli podniknuté celkovo tri vlny útokov, zasiahnutých malo byť vyše 20 vojenských cieľov.

Druhá a tretia vlna útokov mala smerovať na ciele, ktoré sú spájané s výrobou vojenských dronov a rakiet.

Izraelské útoky by podľa oficiálnych zdrojov mali pokračovať niekoľko hodín do sobotného rána. Podniká ich izraelské letectvo, nasadených malo byť vyše 100 stíhačiek vrátane lietadiel F-35. Útok riadi izraelský minister obrany Yoav Gallant, úrad premiéra zverejnili aj fotografie ministra obrany a vedenia armády s premiérom Netanjahuom.

Dva izraelské zdroje pre New York Times potvrdili, že Izrael útočí na vojenské ciele a základne, ktoré boli priamo zapojené do útoku na Izrael, ku ktorému došlo začiatkom októbra. Ten bol zase reakciou na predchádzajúce izraelské útoky na iránske ciele vrátane útoku v Teheráne a iránskej ambasády v Libanone.

Irán aktivizoval vzdušnú obranu. Podľa agentúry AFP tri hodiny po útoku nehlásil žiadne obete. Hlásené sú tiež plošné výpadky internetu z územia Iránu. Prerušená alebo odklonená bola civilná letecká doprava v regióne.

Nad ránom nášho času Irán vyhlásil, že útoky smerovali na ciele v troch iránskych provinciách a ich úspešnosť je „obmedzená“, spôsobili údajne menšie škody, vďaka aktivácii iránskej vzdušnej obrany.

Tvrdenia o úspechoch protivzdušnej obrany iné zdroje popierajú.

Krátko pred šiestou hodinou nášho času izraelské zdroje oznámili, že útok sa skončil a varovali Irán pred ďalšou eskaláciou.

Izraelské médiá tiež informujú, že útoky boli podniknuté aj na ciele v Sýrii a Iraku, výbuchy sú zaznamenané v okolí Damasku v Sýrii a v Basre v Iraku.

Podľa nemenovaného zdroja útoky nesmerovali na energetickú infraštruktúru ani ropné objekty a ropný priemysel v Iráne.

Podľa novín Jerusalem Post bolo v noci v Teheráne počuť päť výbuchov, útoky tiež mali smerovať na blízke mesto Karadž, ktoré je od hlavného mesta vzdialené asi 20 kilometrov.

Druhá vlna útokov smerovala na okolie mesta Šíráz na juhu Iránu, ktoré je od hlavného mesta vzdialené asi 700 kilometrov.

Americká vláda bola podľa Reuters o izraelskom útoku informovaná, ale nie je do neho zapojená.

Americký minister obrany Lloyd Austin oznámil, že telefonoval so svojím izraelským kolegom Gallantom a uistil ho, že podpora USA voči Izraelu zostáva „pevná ako pancier“.

Niektoré anonymizované zdroje na sociálnej sieti X tvrdia, že útoku predchádzala zvýšená prítomnosť amerických lietadiel, ktoré sú určené na zabezpečenie čerpania paliva pre stíhačky vo vzdušnom priestore.

Útoky sú podľa hovorcu IDF reakciou na mesiace trvajúce útoky Iránu na štát Izrael. Hovorca oznámil, že Izrael má na odplatu právo rovnako ako každý iný štát. Dodal, že Izrael je plne pripravený na reakciu zo strany Iránu. Neskôr vo vyhlásení doplnili, že Irán varujú pred reakciou a ďalšou eskaláciou.

Izraelský útok je prvý priamy útok na Irán od vojny Iraku s Iránom v 80. rokoch minulého storočia.

Útok zvýšil riziko, že dôjde k otvorenej vojne medzi Iránom a Izraelom. Otázkou je, ako úspešné boli letecké útoky Izraela, či došlo k poškodeniu alebo zničeniu jadrového programu, prípadne iným väčším škodám. Mierne upokojujúcim signálom je, že útoky nesmerovali na energetické ciele, na čo by Irán musel reagovať.

Ďalšia etapa závisí od vyhodnotenia útokov zo strany Iránu, až doteraz platilo, že reakcie Iránu boli považované za miernejšie, aby tak Teherán predišiel eskalácii. Všeobecne sa očakávalo, že k izraelskej odvete príde ešte pred americkými voľbami.

Chystaná odveta Iránu

„Niet pochýb o tom, že Izrael sa dočká primeranej odpovede na akúkoľvek akciu,“ citovala iránska tlačová agentúra Tasním anonymný zdroj z vlády.

Iránske Islamské revolučné gardy (IRGC) v posledných dňoch opakovane zdôraznili, že budú rázne reagovať na akúkoľvek agresiu zo strany Izraela.

Civilné lety bez obmedzení

Irán po nočných útokoch uzavrel svoj vzdušný priestor napriek tomu, že štátne médiá pôvodne vykreslili izraelské útoky ako neškodné. Hneď ráno však boli obnovené.

„Lety sa vrátia do normálnej prevádzky v sobotu od 9.00 hodiny (07.30 hodiny SELČ),“ avizoval hovorca iránskeho úradu civilného letectva.

V Libanone zahynuli po útoku traja novinári

Počas izraelského leteckého útoku v južnom Libanone prišli o život dvaja kameramani a jeden technik televízií Al Mayadeen a Al Manar.

Libanonské ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že na mieste boli zranení ďalší traja ľudia a v areáli sa nachádzalo dovedna 18 žurnalistov zo siedmich rôznych médií.

(fed, x, nyt, jp)


Renta pre šéfa prokuratúry ochladla. Na prvý pokus neprešla cez koalíciu. Keď sa koncom leta táto iniciatíva objavila, nezdalo sa, že by mala čeliť komplikáciám. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) nevidel v návrhu nič nezvyčajné. Generálna…
Prejsť na článok
Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok