Wu-chan, povesť vedy a nenávisť voči Trumpovi nadovšetko

O pôvode vírusu SARS-CoV-2 sa posledného štvrť roka vedie zaujímavá debata, hlavne v USA. Teória o tom, že vírus nepreskočil na človeka v prírode, ale vo Wuchanskom virologickom inštitúte, známa ako teória laboratórneho úniku (lab-leak), je dnes silnejšia ako kedykoľvek predtým.

111R4eab9ea5bdba4329ed169be3599cf404 (1) Daniel Kaiser. Foto: archív autora

Dnes už sú popísané neskoršie manévre čínskej strany, ako ničenie vzoriek vírusu, vie sa, že už v novembri 2019 trojica vedcov z Wuchanského virologického inštitútu ochorela chorobou s príznakmi neskôr typickými pre COVID-19. Isteže, dôkaz na úrovni dymu z hlavne pištole nie je a zrejme nikdy nebude. Donald Trump ale bez ohľadu na to v mene sveta žiada od Číny desať biliónov dolárov ako kompenzáciu za nesmierne škody spôsobené vírusom a lockdownami (ktoré Peking dosť agresívne promoval).

Hypotéza lab-leaku je v obehu skoro rovnako dlho ako vírus samotný, až do tohtoročnej jari jej však bolo dovolené pohybovať sa iba na okraji verejného priestoru. Donald Trump sa jej chopil vlani v apríli, ale nepracoval s ňou nijako systematicky. Neskôr sa na ňu dalo naraziť najskôr na weboch a v časopisoch považovaných za konšpiračné, ultrapravicové, extrémistické.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.