Pápežov pobyt v nemocnici spustil lavínu špekulácií. Septembrová cesta na Slovensko sa zatiaľ neodkladá

11Vatican_Pope_Surgery634132794360 Novinári stoja pred Poliklinikou A. Gemelliho v Ríme. Foto: TASR/AP

Máme nedostatok presných informácií o pápežovom skutočnom stave po operácii. Pozorovatelia dúfajú, že Vatikán zverejní ďalšie informácie, aby sa nešírili zbytočné špekulácie. O zrušení jeho cesty na Slovensko o vyše dva mesiace sa zatiaľ neuvažuje. O téme píše náš redaktor priamo z Ríma.

„Pooperačný stav Jeho Svätosti pápeža Františka je pravidelný a uspokojivý. Svätý Otec naďalej pravidelne prijíma potravu a infúzna terapia bola pozastavená. Záverečné histologické vyšetrenie potvrdilo ťažkú divertikulárnu stenózu so známkami sklerotizujúcej divertikulitídy. Pápeža Františka teší množstvo správ a náklonnosti, ktoré v týchto dňoch dostáva, a vyjadruje vďačnosť za blízkosť a modlitbu.“

Takto o stave pápeža Františka, ktorý v nedeľu podstúpil plánovanú operáciu hrubého čreva, informovalo Tlačové stredisko Svätej stolice. Nad týmito základnými informáciami však visí “oblak skepticizmu”, začali vznikať rôzne podozrenia, aký je skutočný stav pápeža Františka, o téme píšu viacerí vatikanisti aj médiá. Jeho ohlásená cesta na Slovensko v septembri tohto roku sa zatiaľ neodkladá a ani medzi novinármi sa doteraz nespochybnila.

Pápež František v nedeľu podstúpil plánovanú operáciu hrubého čreva v rímskej nemocnici Gemelli, ktorá trvala asi tri hodiny. Mali by ho prepustiť o niekoľko dní, pokiaľ sa nevyskytnú komplikácie. Teoreticky by mohol predniesť tradičnú nedeľnú modlitbu Anjel Pána z nemocnice, možno z Vatikánu.

Treba sa za pápeža viac modliť, ale treba zverejniť aj viac informácií

Za pápeža, o ktorého operácii sa začalo šíriť mnoho nepodložených klebiet, sa začali mnohí veriaci intenzívnejšie modliť. Aktivizujú sa rôzne spoločenstvá, ale aj jednotlivci vrátane Slovenska. Slovenskí veriaci dúfajú, že pápež bude rýchlo v poriadku, aby sa s ním mohli stretnúť 12. až 15. septembra u nás.

Zahraničné a sekulárne médiá sa zase domáhajú viac informácií. „Zvyčajné tajnostkárstvo Vatikánu vyvoláva pochybnosti o zdraví pápeža Františka,“ píše spravodajca denníka New York Times v Ríme. Ako dodáva, oficiálne malo ísť o plánovanú operáciu, no pre médiá to bola prekvapujúca novinka. Preto Vatikán opäť prispieva k atmosfére zatajovania, dodal žurnalista.

Ozvali sa aj hlasy na obranu zvoleného postupu, ktorý podľa znalcov Ríma zapadá do pápežovho štýlu: “Nechce, aby sa z jeho hospitalizácie stali hlavné správy. Požiadal o maximálne súkromie, a z tohto dôvodu máme (o jeho stave) len skromné správy. Toto je jednoducho jeho štýl.“ Myslí si to vatikanista denníka La Repubblica. Naznačuje rezervovanejší prístup Vatikánu o informáciách v súvise so zdravím pápeža Františka na rozdiel od pontifikátu Jána Pavla II., keď sa o jeho zdravotnom stave vedelo viac. Niektorí publicisti pripomínajú, že to nemôže byť veľké prekvapenie, keďže súčasný pápež otvorene hovoril o svojich zdravotných ťažkostiach v minulosti. V nedávnom období to bolo badať aj pri pohľade na ťažšiu chôdzu či únavu. Netreba zabúdať, že pápež František tento rok v decembri oslávi 85. narodeniny.

Na snímke z 30. júna 2021 pápež František prichádza na pravidelnú generálnu audienciu. Foto: TASR/AP

Jorge Bergoglio ešte v mladosti v rodnej Argentíne podstúpil vážnu operáciu pľúc, ktorá mu zabránila odísť do Japonska, kde chcel pôsobiť ako misionár. Keď bol arcibiskup v Buenos Aires, chodil k nemu čínsky lekár, ktorý mu poskytoval akupunktúru. Je tiež známe, že má chronickú chorobu ischias, respektíve zápal sedacieho svalu, ktorý spôsobuje problémy so sedením a chodením. Občas už prerušila jeho program a plánované aktivity.

Lepšia komunikácia, aj viac modlitieb

“Celistvejšia komunikácia by bola milá, vhodná a smerodajná, a to bez zahmlievania. Azda by bolo dôležité, aby prehovorili lekári, tak ako pred rokmi hovorili zdravotníci, ktorí liečili pápeža Jána Pavla II. V tom čase bola v (nemocnici) Gemelli dokonca tlačová miestnosť. Nedostatok presných informácií, aj keď ide o pápežovo súkromie, uvoľňuje lavínu špekulácií, ktorá sa už začala,” dôvodia ďalší publicisti.

“Novinári sú tu nato, aby kládli otázky a aby sa čo najviac priblížili k pravde. Nie sú tu nato, aby ľudí zavalili svojimi mikrofónmi. Inak sa skutočné fakty nedajú odlíšiť od novinárskych hypotéz.”

Argentínsky pápež má zvlášť blízko k chorým, trpiacim a vylúčeným. V jednom rozhovore priznal, že sa obáva fyzickej bolesti. Často hovorí, že cirkev by mala byť „poľnou nemocnicou“, aby bola nablízku tým, ktorí trpia. Ostáva len dúfať, že stav pápeža Františka sa zlepší a operácia nebude mať žiadne následky, už kvôli jeho veku. A veriaci vedia najlepšie, čo treba v tejto chvíli spraviť.


Ďalšie články