Odborníci na cestovný ruch Jozef Bendžala a Igor Rattaj: Potrebujeme naozaj nové ministerstvo?

BRATISLAVA /VYSOKÉ TATRY – Ministerstvo cestovného ruchu a športu na čele s Dušanom Keketim, so štátnymi tajomníkmi Marekom Harbuľákom (cestovný ruch), Jánom Krišandom (šport) a generálnym tajomníkom služobného úradu Pavlom Sýkorčinom má za sebou niekoľko dní svojej existencie. Rezort, ktorý má už parlamentom schválené aj vytvorenie nových programov v rámci jeho programovej štruktúry, má od prvého momentu svojich priaznivcov, ale aj odporcov.

CR Vysoké Tatry Dvaja uznávaní odborníci v cestovnom ruchu na Slovensku Jozef Bendžala a Igor Rattaj. Foto: fcb Hotel Patria/Igor Rattaj

Predseda predstavenstva Tatry mountain resorts, a. s., Igor Rattaj sa od počiatku vyjadruje o novom ministerstve veľmi pozitívne s tým, že len veľmi ťažko sa hľadá podpora, keď neexistuje protistrana na úrovni štátu a vlády.

„Novovznikajúce Ministerstvo cestovného ruchu a športu by malo všetky tieto požiadavky splniť a systémovo a transparentne nastaviť. Očakávam preto novú kvalitu v podpore športu na Slovensku. A hovorím pritom nielen o podpore športových podujatí alebo športovcov, ale napríklad aj
o budovaní športovej infraštruktúry,“ uviedol s dôvetkom, že takéto ministerstvo nie je ničím nezvyčajné, majú ho aj Poliaci a Maďari.

„Neberme ho politicky, keďže bez ohľadu na to, kto ho riadi, bude najdôležitejšie to, čo dokáže urobiť pre cestovný ruch a šport,“ hovorí šéf TMR. Finančník od nového rezortu očakáva aj zásadnú zmenu v prístupe k cestovnému ruchu, ktorý mohol mať doteraz pocit nechceného dieťaťa.

„Ako keby sme neobjavili čaro tohto odvetvia ako zdroja príjmu. Slovensko, to predsa nie sú len veľké fabriky a automobilky, ktoré môže jedného dňa niekto presťahovať inde. Cestovný ruch má obrovský potenciál, žijú z neho celé regióny a preto si zaslúži adekvátnu pozornosť aj zo strany štátu v podobe ministerstva, ktorému v jeho misii držíme palce,“ uzavrel Rattaj, ktorého spoločnosť TMR prevádzkuje horské strediská Jasná a Vysoké Tatry, vodné parky Bešeňová a Tatralandia, hotely vo všetkých spomínaných rezortoch, tiež zábavné parky, golfové rezorty a hotely v štyroch krajinách Európy.

Iný názor na vznik nového ministerstva má bývalý prezident (v súčasnosti čestný prezident, pozn. red.) Zväzu hotelov a reštaurácií SR Jozef Bendžala, ktorého meno a život sú už mnohé desaťročia späté s Hotelom Patria na Štrbskom Plese, ktorého je riaditeľom.

„Nemyslím si, že nové ministerstvo spasí náš cestovný ruch, keďže infraštruktúra je na mnohých miestach v katastrofálnom stave a dlhé roky sa do nej neinvestovalo alebo len minimálne, prípadne sa peniaze na opravu niekde ‚stratili´. Okrem toho, každé odvetvie cestovného ruchu riadi niekto iný. Zoberme napríklad kúpeľníctvo, vidiecky turizmus a podobne,“ hovorí renomovaný hotelier.

Bendžala poznamenal, že má veľa otázok, ktoré sa týkajú toho, aký bude program nového rezortu a čo nové prinesie pre jednotlivé regióny, keďže nikde nenašiel na ne odpovede. „Keby som ich poznal, vedel by som lepšie posúdiť, aký bude prínos nového ministerstva. Jeho vedenie musí rátať s tým, že svoju činnosť a aktivity bude musieť rozhodiť na celé Slovensko, nielen tam, kde sú už teraz vybudované strediská a zariadenia cestovného ruchu. Je dôležité, aby pribúdali aj nové,“ vysvetľuje odborník na CR.

Zdôrazňuje, že cestovný ruch súvisí aj s inými odvetviami. „Porovnajme naše železnice s českými. Bude vedieť šéfstvo nového ministerstva vyriešiť tento problém tak, aby všetko fungovalo? Nemyslím si. Okrem toho, je k tomu málo informácií. Možno mala byť skôr verejná debata. Zachytil som, že ministerstvo sa bude z dvoch tretín venovať športu a z jednej cestovnému ruchu. Možno budeme múdrejší, keď ministerstvo rozbehne naplno svoju činnosť,“ prízvukuje šéf obľúbeného tatranského hotela.

Zároveň je presvedčený, že na takú malú krajinu, akou je Slovensko, je tých ministerstiev priveľa. „Nejaký ďalší rezort problémy nezažehná a ľudí nespasí, keďže my nenapredujeme v tých základných veciach. Pozrime sa na Poliakov, kde sú oni, a kde my. Právomoci, čo sa týka CR, sa musia posúvať nižšie – na samosprávy. Práve tam sa tvoria napríklad územné plány. Inšpirujme sa v danom smere Švajčiarskom a Rakúskom, kde sa tieto záležitosti riešia cez administratívne jednotky kantóny a spolkové krajiny, nie cez ministerstvá,“ povedal na záver tatranský hotelier Jozef Bendžala.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac