Záujem o filmový festival pre deti a mládež Cinedu rastie

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM – Medzinárodný filmový festival pre deti a mládež Cinedu predstaví v slovenskej premiére výber kvalitnej a rôznorodej dramaturgie celovečerných hraných, dokumentárnych a animovaných filmov.

Styri-duse-kojota-1300x650 Filmový festival pre deti a mládež Cinedu opäť predstaví rôzne snímky. Foto. cinedu.sk

Už piaty ročník podujatia bude hostiť Mestské kultúrne stredisko (MsKS) v Novom Meste nad Váhom od 18. do 29. septembra. Informovali o tom organizátori festivalu.
Prvými potvrdenými festivalovými titulmi sú nórska snímka Dancing Queen a medzinárodne oceňovaný švajčiarsky dokumentárny film Girl Gang. Pre mladšie vekové kategórie ponúkne festival Príbehy malého Františka, Laurinu hviezdu. K ďalším očakávaným titulom patria maďarský animovaný film Štyri duše kojota, holandský film Bigman. Počas Slovensko-českej filmovej nedele 24. septembra sa okrem iného bude premietať tiež porotou ocenený animovaný film Tonko, Slávka a kúzelné svetlo.

Hlavným organizátorom festivalu je občianske združenie Cinedu, spoluorganizátorom už od roku 2020 je MsKS Nové Mesto nad Váhom a Kino Považan. Vlani festival navštívilo 2 300 divákov. „Máme veľkú radosť z toho, že sme svedkami postupného narastania záujmu o prvý a doposiaľ jediný slovenský Filmový festival pre deti a mládež Cinedu nielen zo strany divákov, ale aj zo strany nových podporovateľov a filmových profesionálov,“ skonštatovala riaditeľka a zakladateľka festivalu Ľudmila Cviková.

Piaty ročník akcie podľa nej prináša mnoho pozitívnych noviniek, jednou z nich sú ocenenia detskou a mládežníckou porotou a novinkou je aj Cena diváka v oboch kategóriách. „Funkcie producenta sa tento rok ujal Maroš Brojo, bývalý umelecký riaditeľ Fest Anča a novú spoluprácu sme nadviazali s Kultúrno-kreatívnym centrom Hviezda v Trenčíne s jeho dramaturgom Antonom Šulíkom, s ktorým spoločne vyvíjame workshop pre mladých slovenských filmárov: Ako vytvoriť úspešný film pre deti a mládež,“ priblížila ďalej Cviková.

Workshop je podľa nej jednou z prvých iniciatív, ktorej zámerom je podpora filmového priemyslu pre tento špecifický filmový žáner v podobe detského a mládežníckeho filmu na Slovensku. „Naďalej zostávame veľmi vďační ambasádorke projektu Zuzane Kronerovej, ako aj všetkým iným subjektom podporujúcim a vnímajúcim dôležitosť filmovej vzdelanosti našich detí a mládeže u nás,“ doplnila.
Filmový festival Cinedu je prvou a doteraz jedinou filmovou platformou na Slovensku špecializovanou výlučne na mladého diváka od šiestich do 18 rokov. Podujatie podporil Audiovizuálny fond, mesto Nové Mesto nad Váhom, CEF – Stredoeurópska nadácia, Nadácia SPP, Nadácia ZSE, Trenčiansky samosprávny kraj a ďalší.