Rozpad Za ľudí: Kolíkovci prestupujú k SaS. Remišová hovorí o zrade a presadzovaní neoliberálnej ideológie

NRSR: Poslanci okolo Kolíkovej odchádzajú do klubu SaS, klub Za ¾udí zanikne Foto: Jaroslav Novák/TASR

Zo strany Za ľudí, poznačenej mesiacmi bojov medzi predsedníčkou Veronikou Remišovou a ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou, odchádza časť poslancov a pridáva sa ku koaličnej SaS. Politickému projektu exprezidenta Andreja Kisku tak ostali len štyria zákonodarcovia a očakáva sa jeho definitívny rozpad. Remišová v reakcii uviedla, že o rokovaniach medzi Kolíkovej platformou a SaS vedela už dva týždne. Odchod skupinky poslancov označila za zradu hodnôt a voličov.

Strana Za ľudí, na čele ktorej chcel exprezident Andrej Kiska „prevziať moc“ po vládach Roberta Fica, sa definitívne rozpadá. Pred kamery sa postavila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a ďalší členovia strany Za ľudí, ktorí vytvorili platformu a oznámili prestup k SaS.

„Odchádzame zo strany Za ľudí. Dospeli sme k nemu po vyhodnotení diania v strane. Došlo k tomu aj preto, že sme k odchodu boli vyzvaní,“ uviedla Kolíková na spoločnej tlačovke s predsedom SaS Richardom Sulíkom.

Kolíková oznámila vznik platformy Za spravodlivé slovensko, ktorej novým politckým partnerom sa stali práve sulíkovci. Považujú ich za najbližšieho partnera, pretože s ich hodnotami sa najviac stotožňujú. Šiesti poslanci Za ľudí sa pridávajú do poslaneckého klubu SaS. Kolíková vyjadrila podporu vláde premiéra Eduarda Hegera.

Sulík je spokojný

Sulík potvrdil, že sa počas nezhôd v strane Za ľudí vyvinuli dobré vzťahy s poslancami okolo Kolíkovej. „Želám si aby toto bola dlhodobá spolupráca, dlhšia ako jedno volebné obdobie. Zásadnou požiadavkou je, že Mária Kolíková zostane ministerkou spravodlivosti,“ povedal šéf SaS.

Zo Sulíkovej strany sa vďaka šiestim novým poslancom stáva druhý najsilnejší partner v koalícii. SaS bude mať po zlúčení s Kolíkovcami 19 poslancov.

Sulík viackrát zopakoval, že trvá na tom, že Kolíková zostane v kresle šéfky rezortu spravodlivosti. Tým, že sa ministerka pridáva do klubu SaS, stane sa z justície rezort de facto pod kontrolou Sulíkovej strany.

Potupný rozpad

Po predošlom odchode Miroslava Kollára a Andrey Letanovskej do strany SPOLU prestupe Tomáša Valáška k progresívcom opustila potápajúcu sa stranu Za ľudí aj poslankyňa Vladimíra Marcinková. Svoj odchod oznámila na Facebooku krátko pred tlačovkou, na ktorej Kolíková a jej frakcia oznámila zásadné zmeny.

„Po niekoľkých mesiacoch úsilia o záchranu tejto strany a ďalšieho jej vývoja, tento boj vzdávam. Stranu uniesli ľudia, ktorých hodnoty sa od tých, na ktorých sme stranu zakladali, veľmi líšia. Preto vystupujem zo strany Za ľudí a z jej orgánov,“ napísala Marcinková na sociálnej sieti.

V strane Za ľudí zostali po odchode Kolíkovej frakcie, v ktorej je aj Marcinková, už iba štyria poslanci, čo nie je dosť ani na poslanecký klub. Juraj Šeliga a Jana Žitňanská zatiaľ s Remišovou zostávajú. Kolíková uviedla, že nemá informácie o ich rozhodnutí.

Kolíková a spol

Na otázku, či vopred informovala predsedníčku strany Za ľudí o svojom rozhodnutí opustiť stranu, Kolíková uviedla len toľko, že jej Remišová na neodpovedala SMSku, ktorú jej k tejto veci poslala. Sulík zase nechcel osobné rozhovory s Remišovou o tejto téme riešiť pred médiami.

Kolíková opustila stranu Za ľudí spolu s Vladimírom Ledeckým, Vladimírou Marcinkovou, Tomášom Lehotským, Jánom Benčíkom, Marekom Hattasom a Michalom Luciakom.

O odchode ľudí z regionálnych štruktúr ministerka spravodlivosti hovoriť nechcela. Pripustila však, že viacerí členovia regionálnych štruktúr strany jej potvrdili, že ak odíde ona a jej kolegovia, tak to znamená koniec v strane aj pre nich. O konkrétnych menách či počtoch však nepovedala nič bližšie.

Z Kolíkovej sa teraz môže ľahko stať kameň ďalšieho sváru v koalícii, keďže minister financií a šéf najsilnejšej koaličnej strany Igor Matovič (OĽaNO) už naznačil, že by jej nemuselo kreslo ministerky spravodlivosti zostať ak odíde zo strany Za ľudí.

Sulík na tom však trvá a tvrdí, že Kolíková bude mať rovnakú podporu, aj keď nie je členkou strany, podobne ako to je v prípade ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivana Korčoka. Ten je nominantom SaS, ale nie je členom strany. Podobne to bude teraz podľa Sulíka s Kolíkovou. Odpovedi na otázku, či sa v budúcnosti pridá do SaS sa ministerka spravodlivosti vyhla.

Remišová hovorí o zrade a prestupe k neoliberálom

Odchod členov frakcie Za ľudí zo strany a prestup niektorých poslancov do klubu SaS považuje predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová za zradu hodnôt strany Za ľudí i všetkých jej členov. Kritizuje, že skupinka okolo ministerky Márie Kolíkovej rokovala o odchode zo Za ľudí, no chce si zachovať funkcie, ktoré vďaka strane získala.

„Hoci to na verejnosti popierali a všetkých zavádzali, skupinka Márie Kolíkovej už dlhý čas hľadala cestu, ako stranu Za ľudí aj poškodiť, aj si zachovať svoje funkcie, ktoré vďaka strane a jej členom získali. Prestup skupinky Márie Kolíkovej k SaS je zradou stoviek členov strany Za ľudí, vďaka ktorým má skupinka svoje funkcie vo vláde aj v parlamente. Je to zrada voličov strany, ktorí im dali hlas na základe programu Za ľudí,“ uviedla Remišová v stanovisku s tým, že ide aj o zradu hodnôt strany.

Bývalým kolegom praje Remišová všetko dobré. „Veríme, že v novej zostave sa budú viac venovať práci a menej hádkam a politikárčeniu. Budú musieť, keďže strana SaS má s frakciami svoje dlhoročné skúsenosti,“ dodala šéfka Za ľudí.

„Poslanci skupinky pani Kolíkovej dostali od ľudí mandát na presadzovanie programu strany Za ľudí, nie programu neoliberálnej ideológie do všetkých aspektov života spoločnosti. Práve naopak, ľuďom sme sľúbili, že nebudeme otvárať ideologické boje, viac sa sústredíme na prácu a na rozumné riešenia, ktoré nerozdeľujú už i tak veľmi rozdelenú spoločnosť,“ skonštatovala Remišová s tým, že po odchode skupinky funkcionárov bude podľa nej strana Za ľudí presadzovať svoje hodnoty ešte neúnavnejšie.

Šiesti poslanci zo strany Za ľudí okolo Márie Kolíkovej končia v strane i poslaneckom klube a odchádzajú do klubu SaS. Klub Za ľudí sa po ich odchode rozpadne, keďže v ňom nebude dostatok poslancov na jeho ďalšie fungovanie. Predseda SaS Richard Sulík na tlačovej konferencii deklaroval záujem udržať vládnu koalíciu aj to, že si SaS nechce nárokovať ďalšie posty v rámci koalície. Jedinou požiadavkou strany má byť zotrvanie Kolíkovej vo funkcii ministerky spravodlivosti.


Ďalšie články