Polícia vyšetruje nahú ženu, ktorá v Prahe hádzala hlinu pred zrakmi detí

Polícia vyšetruje vystúpenie pred pražskou Akadémiou výtvarných umení (AVU). Umelkyňa Kateřina Olivová tu v utorok úplne nahá za zvukov techna rozhadzovala hlinu, zatiaľ čo sa jej počínaniu prizeral hlúčik malých detí.

KATEŘINA OLIVOVÁ, fotografka, výtvarnice, výstava Nocturnal Animals Kateřina Olivová. Foto ČTK/Luboš Pavlíček

Na video, ktoré sa z vystúpenia objavilo na sociálnej sieti X, zareagovala aj polícia. Uviedla, že oddelenie Letná prešetruje celý incident ako možné spáchanie trestného činu výtržníctva.

Špecialistka na kontakt s verejnosťou AVU Petra Švédová ale v podujatí problém nevidí, pretože na ňom deti mali zákonných zástupcov. „Nahota navyše k umeniu patrí od prehistórie,“ uviedla pre CNN Prima News.

„Performance prebiehala v rámci študentskej akcie ‚Slay the Patriarchy‘ [Zarež patriarchát, pozn. redakcie], organizovanej v deň, ktorý verejnosť oslavuje ako deň ‚čarodejníc‘. Podľa slov autoriek bolo jej zmyslom otočiť zažité role. Namiesto upaľovania čarodejnice (symbolu potrestania nepodriadenej ženy) rozbili piňatu z hliny, ktorá ale obsahovala semená rastlín – tie sa tak pri rozbití uvoľnili do záhrady a dali vzniknúť novému životu,“ vysvetlila televíznej stanici CNN Prima News PR špecialistka AVU Petra Švédová.

Ako informoval Štandard, utorkový incident nie je prvý. Kateřina Olivová sa na verejnosti pred deťmi obnažovala aj v minulosti. Rodáčka z Brna je svojím exhibicionizmom na verejnosti známa a vyhlasuje ho za formu umenia.

Horný rad: Kateřina Olivová. Dolná fotografia: Darina Alster. Obe členky Mothers Artlovers. Reprofoto Instagram

Okrem toho, že vyučuje na pražskej Akadémii výtvarných umení, je Olivová členkou českého zoskupenia, ktoré si hovorí Mothers Artlovers.

Na akciách či podujatiach, ktoré skupina organizuje, sa podľa fotografií na sociálnych sieťach často zúčastňujú aj deti umelkýň. Podujatia pritom nezriedka obsahujú nahotu aj iné, pre deti nevhodné, motívy.

Aktívne aj na Slovensku

Zoskupenie Mothers Artlovers je aktívne aj na Slovensku. Ilustrácie im uverejnil napríklad ľavicový mesačník Kapitál v čísle, ktoré sa týkalo rodiny. Kapitál je dlhoročným prijímateľom dotácií z Fondu na podporu umenia.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac