Platia pravidlá Facebooku rovnako pre všetkých? Interné dokumenty ukazujú na špeciálnu elitu

Facebook Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Milióny prominentných užívateľov funguje na Facebooku pod ochranou, ktorá im umožňuje porušovať pravidlá. Naproti tomu, bežní užívatelia sú takpovediac vydaní na milosť automatickému systému, ktorý prehľadáva príspevky a automaticky ich maže alebo skrýva. O skutočnostiach informoval Wall Street Journal, ktorý sa odvoláva na vnútorné dokumenty spoločnosti.

Sociálna sieť Facebook umožňuje miliardám užívateľov zhovárať sa a diskutovať na rovnakej úrovni ako elity politiky, novinárčiny či kultúry. Vyjadril sa tak v minulosti zakladateľ a riaditeľ spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg. Nie je to však pravda, informuje Wall Street Journal.

WSJ skúmal rozsiahly súbor vnútorných dokumentov, ktoré hovoria aj o programe známom ako XCheck. Ten mal pôvodne slúžiť ako záruka zabezpečenia kvality v prípade, keď musí spoločnosť zasiahnuť proti známym osobnostiam, pri ktorých hrozí fiasko v oblasti vzťahov s verejnosťou.  

Vykľul sa z toho však štít, ktorý chráni milióny elít pred dodržiavaním pravidiel a noriem Facebooku. Takže ak ste mali niekedy pocit, že sa pravidlá sociálnej sieti neuplatňujú rovnomerne, nemýlili ste sa.

Dokumenty obsahujú okrem iného i vnútornú analýzu vlastných praktík spoločnosti. Podľa týchto vlastných zistení Facebook „nerobí to, čo verejne tvrdí, že robí“, pričom dvojaký meter je podľa auditu rozšírený a „verejne neobhájiteľný“.

Milióny VIP osôb

Spoločnosť teda nielen vedome zavádza verejnosť či úrady, to isté robí aj voči svojej vlastnej, takzvanej Dozornej rade, čo je orgán, ktorý má dohliadať na dodržiavanie donucovacích systémov stránky. Facebook ju v júni tohto roku informoval, že spomínaný systém pre „vysoko profilových užívateľov“ bol využívaný len v malom počte rozhodnutí.

Podľa zistení WSJ sú však systémom XCheck zaštítené milióny užívateľov – viac ako 5,8 miliónov v roku 2020. Tento program však nie je všetko. Existuje tu aj hlbšia úroveň, takzvaná biela listina (anglicky whitelist), na ktorej sú používatelia prakticky imúnni pred zásahom moderátorov.

Spoločnosť si je pritom vedomá problémov, ktorým čelí. Vnútorné údaje ukazujú, že Facebook vykonáva rozsiahle analýzy a identifikoval mnoho problémov sociálnej siete, pričom vedomosti o týchto prekážkach sú známe aj vedeniu vrátane Marka Zuckerberga.

„Dávanie špecifických ľudí na bielu listinu vytvára viaceré riziká v oblastiach práva, súladu a vzťahov s verejnosťou a poškodzuje našu komunitu,“ píše sa v internom audite Facebooku. Avšak pri stykoch s verejnosťou či úradmi, ako dodáva WSJ, spoločnosť často poskytuje mylné alebo neúplné odpovede.

Ľudská ruka chýba

Čo teda vlastne je spomínaný XCheck? Na bežného užívateľa dohliada najmä automatický systém, ktorý sa snaží rozoznať, či prípadný príspevok neobsahuje niečo, čo je proti pravidlám. Teda pornografický materiál, nenávistné prejavy, šikana a podobne.

Niekedy systém označený príspevok rovno vymaže, prípadne skryje, pričom dotknutá osoba sa väčšinou ani nedozvie, aké pravidlá porušila. V niektorých prípadoch dostane problematický obsah do rúk skutočná osoba, väčšinou niekto z externých spoločností pracujúcich pre Facebook, ktorej úlohou je overiť správnosť rozhodnutia.

Pre užívatelov v rámci programu XCheck je však systém benevolentnejší. Aj keď v ich prípade dôjde k porušeniu pravidiel, obsah väčšinou zmazaný nie je, aspoň nie hneď. V niektorých prípadoch dostávali prominentné osobnosti čas 24 hodín, dokedy mohli problematický príspevok sami odstrániť či upraviť.

Vo všeobecnosti malo platiť, že príspevky označené týmto programom budú všetky preverené ľudskou rukou. To sa však dialo len v desiatich percentách prípadov.

Pracujeme na tom

Hlavným problémom je podľa Facebooku nedostatok ľudskej sily na kontrolu všetkých rozhodnutí automatického systému a aj prirodzená omylnosť zamestnancov. Spoločnosť podotýka, že mnoho ľudí sa pravidelne sťažuje na nesprávne či nespravodlivé mazanie príspevkov. O to horšie je, keď tak robia prominentné osobnosti, čo Facebooku kazí meno a ohrozuje podnikanie.

To je zrejme hlavný dôvod na existenciu XChecku, aspoň podľa korporácie. V rámci interných debát zamestnanci a predstavitelia spoločnosti v minulosti zvažovali, či by mali o programe informovať verejnosť. Nakoniec sa dohodlo na „internej transparentnosti“.

Dokumenty tiež ukazujú, že spoločnosť sa snaží zbaviť bielych listín. To potvrdil aj hovorca spoločnosti, pričom Facebook chce podľa jeho slov odstrániť kompletnú imunitu pre porušovateľov pravidiel. Na začiatok oznámili plán, podľa ktorého už nebudú priberať nové osobnosti do XChecku.

Potenciálne riešenie problému – dohliadať na všetkých užívateľov jedným metrom – neprichádza zatiaľ do úvahy. „Nemáme postavený systém, ktorý by spracovával všetku tú extra prácu pri strážení zásahov proti VIP osobám,“ vyjadrila sa v internom obežníku manažérka Skupiny pre prevenciu chýb.

Aby sa Facebook vyhol chybám, ktoré nahnevajú vplyvné osobnosti, musia k nim moderátori pristupovať jemnejšie ako k iným osobám. Podľa hovorcu Facebooku sú taktiež viaceré informácie z dokumentov zastarané dáta a ignorujú hlavný fakt – spoločnosť pracuje na tom, aby problém vyriešila.


Ďalšie články