Sprísnenie pravidiel: Od pondelka nie je žiaden okres zelený, pribudlo bordových

Snímka obrazovky 2021-09-29 o 11.42.02 Foto: NCZI

Od pondelka (4. októbra) bude v druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, až 13 okresov. Červených bude 39 okresov a oranžových 27. V zelenej farbe sa nebude nachádzať žiaden okres.

Vláda SR na svojom stredajšom rokovaní schválila v rámci covid automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti.

Oproti tomuto týždňu sa epidemická situácia na Slovensku zhorší. Oranžových okresov bude o sedem menej, ale pribudne osem bordových okresov. Najvyšší nárast pozitívnych je vidieť na Kysuciach, v Starej Ľubovni a v Košiciach.

Žiaden z okresov nie je v zelenej farbe. Hoci má Bratislava viac než 75-percentnú zaočkovanosť v kategórii nad 50 rokov, regionálny úrad verejného zdravotníctva rozhodol, že hlavné mesto ostane v oranžovej farbe. Rovnako rozhodli hygienici v prípade okresov, ktoré majú túto zaočkovanosť nad 65 percentami, a teda by mohli mať o stupeň lepšiu farbu.

Počet hospitalizovaných s podozrením na alebo potvrdeným covidom presiahol minulý týždeň počet päťsto. Po tejto hranici nedokážu podľa odborníkov nemocnice optimálne fungovať. V nemocniciach v Košickom, Prešovskom, Nitrianskom a Banskobystrickom kraji sa preto reprofilizujú lôžka pre pacientov s ochorením COVID-19.

Naplnili sa predpovede Inštitútu zdravotných analýz a tento týždeň pribúda viac než tisíc PCR pozitívnych denne.

Najtmavší je sever Slovenska

V stupni ostražitosti – oranžová farba – budú okresy Banská Bystrica, okres Banská Štiavnica, okres Bratislava I. – V., okres Brezno, okres Dunajská Streda, okres Galanta, okres Hlohovec, okres Komárno, okres Malacky, okres Nové Zámky, okres Partizánske, okres Pezinok, okres Piešťany, okres Prievidza, okres Revúca, okres Rimavská Sobota, okres Šaľa, okres Senec, okres Topoľčany, okres Trnava, okres Turčianske Teplice, okres Žiar nad Hronom, okres Zvolen.

V prvom stupni ohrozenia – červené okresy – budú okresy Bánovce nad Bebravou, okres Bytča, okres Detva, okres Dolný Kubín, okres Gelnica, okres Humenné, okres Ilava, okres Kežmarok, okres Levice, okres Levoča, okres Liptovský Mikuláš, okres Lučenec, okres Martin, okres Medzilaborce, okres Michalovce, okres Myjava, okres Nitra, okres Nové Mesto nad Váhom, okres Poltár, okres Poprad, okres Považská Bystrica, okres Prešov, okres Púchov, okres Rožňava, okres Ružomberok, okres Sabinov, okres Senica, okres Snina, okres Sobrance, okres Spišská Nová Ves, okres Stropkov, okres Trebišov, okres Trenčín, okres Tvrdošín, okres Veľký Krtíš, okres Vranov nad Topľou, okres Žarnovica, okres Žilina, okres Zlaté Moravce.

V druhom stupni ohrozenia, ktorý zodpovedá bordovej farbe, budú okresy Bardejov, okres Čadca, okres Košice I. – IV., okres Košice-okolie, okres Krupina, okres Kysucké Nové Mesto, okres Námestovo, okres Skalica, okres Stará Ľubovňa, okres Svidník.

Čo platí v oranžových okresoch:

  • povinné nosenie rúška v interiéri a na hromadných podujatiach aj v exteriéri
  • pohyb nie je obmedzený
  • obchody, služby a nákupné centrá: maximálne 1 zákazník na 15 metrov štvorcových predajnej plochy obchodu
  • bohoslužby: Iba zaočkovaní bez limitu. V režime OTP sa povoľuje 25 percent kapacity. Ak kostol nevyžaduje potvrdenia o bezpríznakovosti, na sedenie v interiéri sa môže využiť 25 percent kapacity a v exteriéri 50 percent.
  • reštaurácie: Zaočkovaní a tí v režime OTP (pri stole štyria ľudia alebo osoby z jednej domácnosti) a medzi stolmi musia byť dvojmetrové rozostupy. Ak chce reštaurácia obslúžiť aj ľudí bez očkovania a potvrdenia, musí využiť len terasy do desať osôb a mať otvorené aspoň dve steny, aby bolo zabezpečené vetranie.
  • svadby, kary, oslavy: Plne zaočkovaní (100 ľudí v interiéri, 200 v exteriéri a povinný zoznam účastníkov). V režime OTP sa povoľuje 50 osôb v interiéri a 100 v exteriéri + povinný zoznam účastníkov.

Čo platí v červených okresoch:

  • povinné nosenie respirátora v interiéri a rúška v exteriéri na hromadných podujatiach na vzdialenosť menšiu než dva metre
  • pohyb nie je obmedzený
  • obchody, služby a nákupné centrá: maximálne 1 zákazník na 15 metrov štvorcových predajnej plochy obchodu
  • bohoslužby: Iba zaočkovaní bez limitu + povinný zoznam účastníkov. V režime OTP sa povoľuje 25 percent kapacity. Ak kostol nevyžaduje potvrdenia o bezpríznakovosti, povolený je len 1 veriaci na 15 metrov štvorcových a veriaci sa musia povinne zapísať do zoznamu.
  • reštaurácie: Zaočkovaní a tí v režime OTP (pri stole štyria ľudia alebo osoby z jednej domácnosti) a medzi stolmi musia byť dvojmetrové rozostupy. Ak chce reštaurácie obslúžiť aj ľudí bez očkovania a potvrdenia, musí prejsť na okienkový predaj.
  • svadby, kary, oslavy: Plne zaočkovaní (50 ľudí v interiéri, 80 v exteriéri a povinný zoznam účastníkov). V režime OTP sa povoľuje 25 osôb v interiéri a 50 v exteriéri + zoznam účastníkov

Čo platí v bordových okresoch:

  • povinné nosenie respirátora v interiéri a rúška v exteriéri na vzdialenosť pod dva metre
  • obmedzený pohyb s výnimkami od 21:00 do 5:00, ak platí núdzový stav
  • obchody, služby a nákupné centrá: Maximálne 1 zákazník na 15 metrov štvorcových predajnej plochy obchodu. Sú vyhradené hodiny pre seniorov.
  • bohoslužby: Iba zaočkovaní bez limitu + povinný zoznam účastníkov. V režime OTP sa povoľuje 25 percent kapacity, najviac však 50 osôb a ich zoznam. Ak kostol nevyžaduje potvrdenia o bezpríznakovosti, povolený je len 1 veriaci na 15 metrov štvorcových a veriaci sa musia povinne zapísať do zoznamu.
  • reštaurácie: Zaočkovaní smú byť pri stole štyria alebo osoby z jednej domácnosti a medzi stolmi musia byť dvojmetrové rozostupy. V režime OTP sú povolené len terasy, pričom stoly musia byť od seba aspoň dva metre a musí byť zabezpečené vetranie. V režime pre všetkých je povolený len okienkový predaj.
  • svadby, kary, oslavy: Plne zaočkovaní maximálne do 20 osôb a povinný zoznam účastníkov. Vo zvyšných režimoch sú zakázané.

Ďalšie články