Čína provokuje Taiwan. Ide o prvú reakciu na vznik bezpečnostného paktu AUKUS

èínska stíhaèka J-20 Na snímke jednomiestne dvojmotorové stíhacie lietadlo Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády J-20. Foto: TASR/AP

Čínsky komunistický režim považuje ostrovný štát, kam kedysi ušli čínske protikomunistické nacionalistické sily pred Maom, za svoje územie.

Pri piatkových oslavách 72. výročia založenia Čínskej ľudovej republiky vniklo 38 čínskych bojových lietadiel do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany ostrovného štátu Taiwan.

Ide o historicky najväčší počet stíhačiek, ktorým Čína doposiaľ demonštrovala silu voči ostrovnému štátu. Ten Peking vníma ako odštiepeneckú provinciu, ktorá bude jedného dňa znovuzjednotená s pevninou, a to aj napriek tomu, že tento demokratický ostrov má od roku 1949 svoju vlastnú vládu.

V tomto istom týždni Čína obvinila Veľkú Britániu z toho, že vyslala do Taiwanského prielivu bojovú loď s „nekalými úmyslami“.

Podľa taiwanského ministerstva obrany do juhozápadnej zóny protivzdušnej obrany najprv preniklo 22 čínskych bojových stíhačiek, dva bombardéry a jedno lietadlo určené na zneškodňovanie ponoriek. Neskôr ich netradične v noci nasledovala druhá skupina 13 čínskych stíhačiek.      

Takzvaná ADIZ, zóna protivzdušnej obrany štátu Taiwan, je oblasť mimo územia a vzdušného priestoru krajín. Tie však v rámci národnej bezpečnosti rozpoznávajú, monitorujú a kontrolujú cudzie lietadlá nachádzajúce sa v tejto zóne.

Veľkou otázkou je, či by po napadnutí Taiwanu boli Spojené štáty pripravené tento ostrovný štát brániť a vstúpiť tak do vojny s Čínou. Peking si totiž nárokuje svoju vlastnú Monroeovu doktrínu v Ázii, svoju dominanciu už uplatnil voči Hongkongu, ale tiež ďalším obchodne závislým štátom v Ázii. V reakcii na rastúce požiadavky a silnejúci nacionalizmus Číny vznikol nedávno pakt štátov USA, Austrália a Veľká Británia, takzvaný AUKUS, ktorý chce Čínu v regióne vyvažovať. A chrániť záujmy a bezpečnosť Austrálie.

Taiwan však členom tohto paktu nie je. Ako napísal pred časom expert Graham Allison, ak sa chce Amerika vyhnúť vojne s Čínou, musí sa vzdať záväzku či len úvahy, že bude garantovať bezpečnosť Taiwanu. Zdá sa, že Čína to práve Američanom pripomenula.

(tasr, fed)


Ďalšie články