Boli si bližší, než by sa patrilo. Pre konexie s pedofilom Epsteinom končí šéf Barclays

americký finanèník Jeffrey Epstein

Z čisto profesionálneho vzťahu sa nakoniec vykľula návšteva vo väzení a spoločná dovolenka. Pre odhalenie blízkeho vzťahu so zosnulým finančníkom Jeffreym Epsteinom, ktorý je obvinený z pedofílie, končí výkonný riaditeľ obrovského britského finančného domu Barclays.

Blízky vzťah so zosnulým finančníkom Jeffreym Epsteinom zlomil väz ďalšiemu vplyvnému biznismenovi. Reč je o Jesovi Staleym, ktorý až doteraz pôsobil na poste výkonného riaditeľa multimiliardovej britskej bankovej spoločnosti Barclays.

Staley sa svojho postu vzdal v nadväznosti na výsledky vyšetrovania, s ktorými sa v piatok oboznámili finančné regulačné orgány. Informuje o tom denník Financial Times.

Hoci odchádzajúci šéf Barclays opisoval svoj predošlý vzťah s veľmi kontroverzným boháčom ako čisto profesionálny, dostupné e-maily z vyrovnávacej pamäte korporácie JPMorgan Chase, ktorú predtým Staley viedol, vypovedajú o inom príbehu.

Boli si bližší, než by sa patrilo

Epsteina, ktorý bol významným klientom JPMorgan Chase, totiž Staley navštívil vo väzení a v roku 2015 sa s rodinou plavil jachtou na ostrov tohto azda najznámejšieho sexuálneho delikventa posledných rokov.

Vyšetrovanie však nepreukázalo, že by Staley vedel o akýchkoľvek Epsteinových zločinoch, čo bola kľúčová otázka, ktorá visela vo vzduchu od roku 2019, kedy Epsteina zatkli.

„Je ťažké pochopiť, ako ho regulačné orgány mohli nechať pod tlakom v podstate dva roky a nenašli niečo zlé,“ povedal jeden zo zdrojov z banky oboznámený s vyšetrovaním.

Staley v pondelok ráno poslal šokovaným zamestnancom Barclays poslednú správu, v ktorej odchod označil za ťažké osobné rozhodnutie. Vyjadril tiež prianie, aby jeho kauza neodvádzala pozornosť od „fantastickej práce“, ktorú robia.

Banka bola týmto rýchlym zvratom zaskočená. Ešte v piatok neskoro popoludní sa totiž plánovalo, že Staley bude zastupovať Barclays na aktuálnych klimatických rokovaniach COP26 v škótskom Glasgowe.

Problém mali viacerí

Pred Staleym doplatil na väzby s Epsteinom napríklad aj podnikateľ Leon Black, ktorý bol nútený opustiť svoje vedúce pozície v spoločnosti Apollo Global Management. Ospravedlniť sa musel aj spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates a to po tom, čo vyšlo najavo, že mal s Epsteinom bližší vzťah, než prezradil.

Správna rada uviedla, že Staley za rok 2021 zinkasuje 2,4-milióna libier vo forme pevnej mzdy a bude mať nárok na dôchodok vo výške 120-tisíc libier. O zvyšku jeho odmeny sa však zatiaľ nerozhodlo.

Akcie Barclays po pondelkovom oznámení klesli o 2,7 percenta. Napriek prudkému nárastu výnosov tejto investičnej banky počas pandémie klesli za celé obdobie Staleyho pôsobenia o približne 10 percent.

Epsteinov život a smrť

Epsteina zatkli v júli 2019 pre podozrenia zo sexuálneho zneužívania maloletých dievčat, ako aj z podieľania sa na medzinárodnom obchode s ľuďmi. Podľa obžaloby bol Epstein zakladateľom siete na obchodovanie s maloletými osobami so zámerom ich sexuálneho zneužívania.

V auguste roku 2019 zrejme spáchal Epstein vo svojej cele samovraždu, okolo ktorej je doteraz veľa otáznikov. Strážcovia, ktorí mali Epsteina na starosti, mali jeho celu kontrolovať každých 30 minút. V osudnú noc sa tak nestalo, pretože vraj zaspali. Neskôr sfalšovali záznamy o kontrole. Neznámy zdroj zasa pre stanicu CBS uviedol, že v deň, keď sa mal finančník obesiť, bolo počul z jeho cely krik a vreskot.

Jeffrey Epstein mal kontakty s mnohými slávnymi a vplyvnými ľuďmi. Medzi nich patrili bývalí americkí prezidenti Bill Clinton a Donald Trump, britský princ Andrew či herec a producent Kevin Spacey.

Nešiel v tom sám

Po Epsteinovej smrti sa pozornosť presunula na jeho spolupracovníkov a známych. Takouto osobou je aj Ghislaine Maxwellová, finančníkova dlhodobá partnerka a spolupracovníčka. Podľa žaloby mala získavať pre Epsteina maloleté dievčatá na sex.

Ako Epsteinova sexuálna otrokyňa sa mala dostať do USA Slovenka Naďa Marcinková. Informoval o tom britský bulvár Daily Mail, ktorý sa odvolával na záznamy polície v americkom Palm Beach z roku 2005. Niektoré z obetí dokonca identifikovali Marcinkovú ako Epsteinovu spolupracovníčku.


Ďalšie články