Britský taxikár zabránil strašnej katastrofe. Oslavujú ho ako hrdinu

Po výbuchu v Liverpoole polícia zatkla troch mužov Ozbrojení policajti hliadkujú po výbuchu taxíka, ktorý sa odohral pred nemocnicou v Liverpoole 14. novembra 2021. Po výbuchu polícia zatkla troch mužov. Foto: TASR/AP

Britská protiteroristická polícia v pondelok vypočúvala troch mužov zatknutých po tom, ako taxikár David Perry hrdinsky prekazil plán na bombový útok, pri ktorom sa mala použiť podomácky vyrobená bomba. Malo k nemu údajne dôjsť v nedeľu v meste Liverpool počas masovej verejnej omše na počesť vojakov padlých vo vojnách.

Ako informovala o tom tlačová agentúra AFP, mužov vo veku 29, 26 a 21 rokov zadržali v mestskej časti Kensington.

Ako sa to udialo

Taxík pred Ženskou nemocnicou v Liverpoole zachvátil v nedeľu výbuch len niekoľko sekúnd predtým, ako si verejnosť v Británii o 11.00 hod. miestneho času (12.00 hod. SEČ) minútou ticha uctila svojich padlých vojakov.

Pri explózii taxíka pred nemocnicou zahynul pasažier, ale vodič ušiel a vyviazol s ľahkými poraneniami. Mestskí predstavitelia a médiá potom priniesli správu, že taxikár zamkol muža vo vnútri auta, pretože mal silné podozrenia o jeho úmysloch, a utekal preč od vozidla. Neskôr sa ale ukázalo, že taxikár bol ešte v dobe výbuchu s útočníkom v aute, auto vzplanulo až o niečo neskôr.

Pasažier chcel ísť taxíkom na každoročnú omšu na počesť padlých vojakov v anglikánskej katedrále v meste, uviedli britské médiá s odvolaním sa na vyšetrovateľov a priateľov taxikára. Uzatvorené cesty však prinútili Perryho urobiť obchádzku a nakoniec skončili pri neďalekej spomínanej nemocnici. Tam bomba krátko po úniku vodiča explodovala, napísal denník Daily Mail.

Jenny Phillipsová, kolegyňa hrdinského taxikára, uviedla, že pasažier počas celej jazdy neprehovoril. Vodičovi bol podozrivý tým, že s niečím manipuluje na zadnom sedadle. Perry následne podozrivého muža zamkol v taxíku a utiekol. Phillipsová sa však domnieva, že ešte počas výbuchu taxikár v bezpečí nebol.

Ozbrojení policajti hliadkujú po výbuchu taxíka, ktorý sa odohral pred nemocnicou v Liverpoole 14. novembra 2021. Po výbuchu polícia zatkla troch mužov. Foto: TASR/AP

Taxík následne pohltila ohnivá guľa, z vraku potom k oblohe stúpal stĺp hustého sivého dymu. Polícia rýchlo uzavrela nemocnicu a pacientov v menej vážnom stave odkláňala do iných zdravotníckych zariadení v meste.

„Taxikár sa zachoval hrdinsky, podarilo sa mu odvrátiť to, čo mohla byť pre nemocnicu absolútne strašná katastrofa,“ povedala v pondelok starostka Liverpoolu Joanne Andersonová. „Už skôr sme sa dozvedeli, že taxikár vystúpil z auta a zamkol dvere,“ uviedla pre rozhlasovú stanicu BBC a varovala pred ďalšími špekuláciami o prípade.

Na omši bolo dvetisíc ľudí

Na nedeľnej omši na počesť padlých vojakov sa zúčastnilo približne dvetisíc ľudí, napísali noviny Liverpool Echo. Udalosť sa skončila vojenskou prehliadkou po uzatvorených uliciach pri katedrále. Spomienkový obrad sa koná každý rok 11. novembra, keď v tento deň roku 1914 o 11.00 hod. utíchli zbrane prvej svetovej vojny. Obrad v Liverpoole bol jedným z najhromadnejších v Británii mimo Londýna.

Polícia podľa najnovších informácií nevylučuje, že incident mohol súvisieť s touto akciou, mohlo však ísť aj o prípad islamského terorizmu.

(tasr, im)


Ďalšie články