Nový COVID automat: Lockdown pre nezaočkovaných a povinné testy do zamestnania

Okres Banská Bystrica je od pondelka opä v èiernej farbe Ilustračné foto: TASR/Ján Krošlák

Vláda SR na svojom štvrtkovom rokovaní schválila dočasné zmeny COVID automatu týkajúce sa vstupu do zamestnania, prevádzok a na hromadné podujatia.

Epidemická situácia sa na Slovensku zhoršuje. Pribúdajú rekordné počty nakazených, v nemocniciach je hospitalizovaných 2 904 pacientov a 246 z nich potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu. Minister zdravotníctva vydal v utorok príkaz na obmedzenie plánovanej zdravotnej starostlivosti.

„Dnes sme dočasne zmenili COVID automat. Robíme to dočasne a na stabilizovanie situácie v nemocniciach. Sú nedostupné ventilácie aj miesta na JIS. Lekári sa musia rozhodovať, komu pomôcť a komu nie,“ povedal na tlačovej konferencii premiér Eduard Heger (OĽaNO).

Do zlej epidemickej situácie nás podľa predsedu vlády dostalo nedodržiavanie pravidiel COVID automatu. Pravidlá toho nového sú preto prísnejšie pre očkovaných aj neočkovaných. Po rokovaní vlády Heger povedal, že asi do troch týždňov by mal vzniknúť ďalší COVID automat, ktorý bude slobodnejší a voľnejší k zaočkovaným. Ľudí vyzval, aby sa dali zaočkovať a mohli si neskôr tieto výhody užívať.

Lockdown pre nezaočkovaných

Najviac ohrození sú podľa Hegera nezaočkovaní, preto nový COVID automat výrazne sprísňuje pravidlá pre nezaočkovaných v červených, bordových aj čiernych okresoch. Tým má na mysli lockdown pre ľudí bez vakcíny.

Znamená to obmedzenie vychádzania z domu okrem nevyhnutných prípadov, ako cesta do zamestnania, cesta do obchodov s nevyhnutným tovarom či k lekárovi. Upustilo sa od plošného lockdownu pre všetkých, ktorý v utorok navrhoval Lengvarský.

„Ani zaočkovaných nepúšťame do niektorých prevádzok ako fitnescentrá či reštaurácie,“ povedala pediatrička Elena Prokopová z konzília odborníkov. Obmedziť pohyb nezaočkovaným nám pomôže sploštiť delta vlnu a získame tým vraj čas. Premiér ani minister zdravotníctva nevylúčili ďalšie sprísnenie opatrení, ak sa situácia v nemocniciach opäť zhorší.

Od červených okresov sa s negatívnym testom nedostanete do fitnescentra, aquaparku, reštaurácie, hotela či múzea.

Do práce len s testom

Na návrh konzília odborníkov sa bude v zamestnaní kontrolovať bezpríznakovosť. Po minulotýždňovej novele zákona majú zamestnávatelia právo zistiť, či sú pracovníci zaočkovaní, alebo nie. Tí, čo covid neprekonali, ani sa proti nemu nezaočkovali, sa budú musieť dvakrát týždenne testovať.

Režim OTP bude v zamestnaní platiť pre červené, bordové a čierne okresy – aktuálne teda celé Slovensko. Vyhlášku, ktorou sa nariadi dočasný OTP režim na pracoviskách, má Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) vydať najneskôr do nedele 21. novembra.

Testy pre pracovníkov zabezpečí zamestnávateľ, nebudú si ich musieť zaplatiť. V novembri zabezpečí testy ministerstvo zdravotníctva, ale od 1. decembra si budú musieť majitelia prevádzok pomôcť sami.

Na Slovensku sme po povinných covidpasoch v zamestnaní zaznamenali rovnaký jav ako v iných európskych štátoch – nárast záujmu o očkovanie. Za minulý týždeň vzrástol záujem oproti predchádzajúcemu týždňu viac než dvojnásobne.

Očkovaným sa obmedzia možnosti

Hromadné podujatia budú po novom len pre zaočkovaných, ale zníži sa povolená hranica účastníkov. V čiernom okrese smie ísť na hromadné podujatie najviac 50 očkovancov, v bordovom okrese maximálne sto a v červenom okrese dvesto ľudí.

Obchody s neesenciálnym tovarom (teda okrem potravín, lekární či drogérií) budú len v režime očkovaný a prekonaný (180 dní od prekonania choroby). Otestovaní sa viac nedostanú do nákupných centier.

Aquaparky, wellness centrá, hotely, reštaurácie, fitnescentrá a oslavy budú v čiernej farbe covid automatu zatvorené a nedostanú sa do nich ani očkovaní a prekonaní. Čiernych okresov bude od budúceho týždňa na Slovensku 54.

Športové súťaže budú len pre zaočkovaných a prekonaných, negatívny test na koronavírus bude stačiť len profesionálom.

Do platnosti vstúpia prísnejšie kontroly covidpasov. Ak hygienici pri kontrole zistia, že prevádzkar alebo usporiadateľ fyzicky nekontroluje covid preukaz, môžu objekt uzavrieť až na 30 dní. Za sfalšovanie covidpasu hrozí v blokovom konaní pokuta až tisíc eur.

SaS sa pri hlasovaní zdržala

Minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) v súvislosti s novým COVID automatom uviedol, že liberáli sa zdržali, respektíve nezúčastnili hlasovania, nesúhlasia s obmedzeniami pre zaočkovaných. Uviedla to TASR.

„So zvyškom COVID automatu sprísňujúcim opatrenia pre nezaočkovaných súhlasíme a podporujeme ho,“ zdôraznil Sulík. Podľa predsedníčky Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Jany Bittó Cigánikovej (SaS) v prípade sprísnenia pre zaočkovaných ide o mierne reštrikcie v rámci športu a verejných podujatí a nie je to „nič, s čím by sa nedalo žiť“.

Predstavitelia SaS zdôraznili, že sú proti tomu, aby sa sprísnil režim pre očkovaných. „Tí problémom nie sú, problémom sú nezaočkovaní. Ak urobíme plošný lockdowvn, nič nevyriešime, o tri týždne sa nám aj tak nahrnú nezaočkovaní do nemocníc a zaočkovaných demotivujeme, keďže sme doteraz hlásili, že vakcína je sloboda,“ upozornila Bittó Cigániková.

Zdôraznila, že cestou je motivácia na očkovanie, ktoré prinesie trvalé riešenie na zvládnutie pandémie. „Preto sme žiadali, aby opatrenia zaočkovaných motivovali, neočkovaných obmedzili, a takisto, aby bola lepšia kontrola opatrení,“ dodala Cigániková. V tejto súvislosti odmieta, že by SaS zdržovala prijatie opatrení. „My sme, naopak, žiadali prijať skutočné riešenia.“

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) tvrdí, že sa novému automatu teší, mala však prísť väčšia podpora očkovaným. Podľa vlastných slov sa rozhodol, že sa hlasovania o ňom nezúčastní. „Ako strana sme jednotní, aj keď niekedy v drobnostiach máme rozdielne názory, a potom hľadáme spôsob, ako túto jednotu aplikovať.“ Je pre neho dôležité, že sa žiadnym spôsobom neovplyvňuje chod škôl, naďalej sú otvorené a platí školský semafor.
   


Ďalšie články