Americká trans plavkyňa láme univerzitné rekordy. Jej súperky to frustruje a doháňa k slzám

Lia Thomas. Foto: reprofoto/YouTube

Svetlo sveta uzrel ďalší prípad absolútnej dominancie transsexuálnej športovkyne medzi ženami. Reč je o americkej univerzitnej plavkyni Lii Thomasovej, ktorá ešte pred dvomi rokmi súťažila medzi mužmi. Zatiaľ čo jej prekonávanie rekordov takmer na úrovni ženských národných maxím doháňa súperky k slzám a hovoria aj o facke do tváre, proponentky inkluzivity v športe v jej účinkovaní nevidia žiadny problém.

Prienik transsexuálov do športu, respektíve najmä bývalých mužov do ženských disciplín, je jednou z najväčších výziev, ktorým svet gólov, bodov a sekúnd čelí. Dokazuje to aj niekoľko výrazne medializovaných prípadov, azda najznámejšia je novozélandská vzpieračka Laurel Hubbardovej, ktorá sa dokonca objavila aj na nedávnych OH v Tokiu.

Len zopár týždňov po tom prichádza na pretras americká plavkyňa Lia Thomasová, ktorá v súčasnosti rúca všetky časové rekordy, pričom ešte v roku 2019 súťažila v mužských disciplínach hemžiacich sa testosterónom.

Znásilňovanie princípu fair play a očividná nespravodlivosť, ktorá pramení z podstatných rozdielov v biológii oboch pohlaví, nefrustruje len širokú verejnosť. Ide o zásadný problém najmä pre Thomasovej súperky, ktoré trávia tréningom niekoľko hodín denne, pričom sa svojej konkurentke ani len nevedia priblížiť.

Rozdiel takmer 40 sekúnd

Jedna zo súťažiacich plavkýň teraz exkluzívne prehovorila pre server Out Kick. Plavkyňa si však priala ostať v anonymite, pretože sa obáva toho, ako by na jej výhrady zareagovali progresívni aktivisti či univerzita, ktorú navštevuje. Tá navyše športovkyniam „dôrazne odporučila“, aby sa vyhli komunikácii s médiami.

„Plavkyne sa cítia znechutene, pretože bez ohľadu na to, koľko hodín venujú tréningu, aj tak s Thomasovou prehrajú,“ hovorí športovkyňa v rozhovore. Ako príklad uvádza preteky zhruba na jednu míľu voľným štýlom, v ktorom Thomasová zvíťazila pred v poradí druhou Annou Kalandadzeovou až o 38 sekúnd.

Keď vyhrala, diváci ostali ticho

Spomínané preteky v Akrone, na ktorých Thomasová zdolala všetky súťažiace, sa ale nezaobišli bez znechutenia a odsúdenia fanúšikov. Tí na tribúne sledovali, ako padá jeden miestny rekord za druhým. Išlo o rekordy bazéna, univerzity aj plaveckého klubu.

„Normálne všetci tlieskajú, kričia a jasajú, keď niekto vyhrá preteky. Keď ale Lia dohmatla a vyhrala, tak tam bolo ticho,“ dodáva zdroj. „Ale keď Anna Kalandadzeová doplávala druhá, dav prepukol v jasot a búrlivý potlesk,“ hovorí.

Sebavedomie jej vraj nechýba

Anonymný zdroj Out Kicku v telefonickom rozhovore ďalej popisuje, ako sú aj ostatné súťažiace na pretekoch rozrušené a plačú, pretože býva dopredu jasné, že v priamom súboji proti Thomasovej nemajú žiadnu šancu.

Thomasovej súperka tvrdí, že dominantná transsexuálka trápi svojím správaním konkurentky aj mimo bazéna. Po jednom z pretekov bola údajne nespokojná so svojím časom, ale keď sa ocitla medzi súperkami, tak im povedala: „Aspoň som stále číslo jedna v krajine.“

Anonymný zdroj tvrdí, že nechce marginalizovať práva trans komunity a spochybňovať Thomasovej rozhodnutie a právo stať sa ženou, no dodáva, že jednoducho nemôže prísť medzi ne a siahať na práva ostatným súperkám.

„Aj bez Lii sme tento rok mali šancu vyhrať Ivy League, čo je obrovská vec. Trénujeme každý deň a pre šport sa vzdávame toľkých vecí. Robím to, pretože plávanie milujem. Je to súčasťou môjho života a toto je facka do tváre, že sa NCAA nestará o integritu ženských športov,“ uzatvára anonymná plavkyňa rozhovor.

V tesnom závese za celonárodnými maximami

O Thomasovej sa písalo aj niekoľko dní predtým v súvislosti s jej rekordnými časmi na kratšie vzdialenosti 200 a 500 metrov. Išlo o výsledky, ktoré by na amerických majstrovstvách stačili v ženskej kategórii na medaily.

„Byť transsexuál nijako nezmenilo moju schopnosť ten šport robiť a to, že v ňom môžem pokračovať, je odmeňujúce,“ povedala Thomasová s dôvetkom, že obdobie zmeny pohlavia a pokračovanie v plávaní jej prinieslo veľa neistoty.

Trénerka Linda Bladeová na margo toho uviedla, že to „nie je správne“ a na Twitteri volala po návrate k športu založenému na oddeľovaní pohlaví. Ďalší používateľ zase uviedol, že Lia si na koniec svojho meno zabudla pripísať písmeno „R“ („liar“ po anglicky znamená „klamár,“ pozn. red.).

Národné rekordy ešte neprekonala, tak je to vraj v poriadku

Zaujímavý je aj pohľad cez čísla. Vychovávateľka športovej inkluzivity Kirsti Millerová napríklad zdieľala malú tabuľku s niekoľkými plaveckými rekordami v USA a porovnávala ich s Thomasovej najlepšími výsledkami. Zistila, že Lia zatiaľ za všetkými rekordnými časmi stále zaostáva, čo znamená, že v žiadnom prípade „neovládla“ ženské plávanie.

Lia Thomasová, predtým Will Thomas, má 22 rokov a pôsobí na Pennsylvánskej univerzite, známej aj pod skratkou Penn. Predtým pôsobila tri sezóny v mužskom tíme. V plávaní deklasuje nielen svoje súperky z plaveckého oddielu, ale aj rivalky v Ivy League (Brečtanová liga), ktorá združuje najprestížnejšie americké univerzity.

Národná vysokoškolská atletická asociácia (NCAA) určila, že na ženských podujatiach sa môže zúčastniť každá trans športovkyňa, ktorá absolvovala ročnú terapiu na potlačenie testosterónu. Dátum, kedy začala s procesom zmeny pohlavia Thomasová, nie je známy.


Ďalšie články