Ak ti záleží na starkých, pošli ich na tretiu dávku. Matovič chce na preočkovanie minúť čo najviac

Finančná motivácia pre seniorov účinkuje, záujem o očkovanie stúpol o stovky percent, hovorí minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Chce preto minúť čo najviac peňazí a vyzýva mladých, aby starších členov rodiny prehovárali na tretiu dávku vakcíny proti SARS-CoV-2.

51. schôdza Národnej rady SR Igor Matovič. Foto: Jakub Kotian/TASR

Po tom, ako niektorí predstavitelia vlády oznámili úmysel finančne motivovať starších ľudí vo veku 60 a viac rokov k očkovaniu proti ochoreniu COVID-19, očkovanosť prvou dávkou v tejto skupine vzrástla v porovnaní s mladšou vekovou kategóriou 50 až 59 rokov.

Každý človek nad 60 rokov, ktorý sa na vakcínu zaregistroval do 31. decembra a zaočkovať sa dá do 15. januára 2022, má nárok na tristo eur.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) počas utorkovej tlačovej konferencie informoval, že nárast u ľudí od 60. roku života je až 395-percentný. Naopak, u ľudí vo veku 50 až 59 rokov, ktorí finančnú odmenu nedostanú, záujem klesol. Finančnú motiváciu preto Matovič vníma ako úspešný úmysel.

„Od začiatku júla do 47. týždňa, kde sme oznámili úmysel motivovať dôchodcov na očkovanie, sa o päť percent viac očkovalo v absolútnych číslach ľudí z kategórie 60 plus, o päť percent viac ako z kategórie päťdesiatnikov,“ priblížil Matovič.  

Foto: Veda pomáha

Tesne po oznámení úmyslu sa síce počet očkovaných prvou dávkou najskôr znížil v oboch vekových skupinách, čo však minister pripisuje nariadeniu plošného lockdownu pre všetkých. Zhruba o týždeň neskôr sa však motivácia k očkovaniu prvou dávkou pri senioroch 60 plus vrátila na predošlú úroveň, pri skupine 50 až 59 však naďalej klesala. Tu hovorí o drastickom poklese tempa očkovania, až o 80 percent v 50. týždni v porovnaní so 47. týždňom, v ktorom vláda nariadila lockdown. V 50. týždni sa teda ukázal až 395-percentný rozdiel medzi týmito vekovými skupinami z pohľadu zaočkovanosti prvou dávkou vakcíny. Minister vidí fungovanie finančnej motivácie aj pri očkovaní seniorov treťou dávkou.

Minister dáta porovnával s októbrovým prieskumom agentúry Focus. Prieskum v tom čase odhadoval záujem o tretiu dávku maximálne pri 426 842 ľuďoch vo vekovej skupine 60 plus. Aktuálne dáta k nedeli (19. decembra) však ukazujú, že toto maximum sa už prekonalo o 90 086 ľudí. Podobný vývoj pozoruje minister aj pri očkovaní prvou dávkou, oproti prieskumu sa dalo reálne zaočkovať navyše 42 370 ľudí.

Omikron je zákerný, pošlite starších na preočkovanie

Minister sa vyjadril, že by na týchto výdavkoch najradšej minul čo najviac. Vidí v tom dobrú investíciu, pretože čím viac rizikových ľudí sa dá zaočkovať, tým pravdepodobnejšie sa krajina vyhne obmedzeniam v budúcnosti, čo zase štátnej pokladnici pomôže. Náklady predbežne odhaduje na niečo okolo 270 miliónov eur.

Aj v stredu preto na sociálnej sieti vyzval, aby mladí motivovali starších členov svojich rodín na preočkovanie.

„Omikron je zákerná mutácia, pre ktorú je starší človek s dvomi dávkami pred 4, 5, 6 mesiacmi úplne bezbranný. ÁNO, nechať staršieho človeka teraz bez tretej dávky je ruská ruleta so stávkou, že možno omikron vlnu prežije,“ napísal Matovič.

(tasr, est)