Prečo Macron hovorí o trápení neočkovaných až do konca? Nejde o emócie, ale politický kalkul

Emmanuel Macron tlaèová konferencia pri príležitosti prevzatia predsedníctva Francúzska v Rade EÚ Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Vo francúzskom parlamente sa rokuje o nahradení covidpasov vakcinačnými pasmi. Prezident do už aj tak napätej debaty vstúpil slovným útokom na antivaxerov. V skutočnosti sú terčom útoku jeho súperi v prezidentských voľbách. Emmanuel Macron vstúpil do ostrej kampane.

Vo veľkých štátoch EÚ, a napokon aj na Slovensku, vidíme podobný trend pri covidpasoch. Kedysi boli zaočkovaní, prekonavší a otestovaní rovnocenní. V súčasnosti ťahajú otestovaní za kratší koniec.

Taliansko, Nemecko, Rakúsko, po novom aj Francúzsko, s nástupom nákazlivého variantu omikron napriek relatívne vysokej zaočkovanosti (oproti Slovensku) vyžadujú očkovanie, spravidla aj treťou dávkou, alebo potvrdenie o očkovaní. Covidpasy sa menia na vakcinačné pasy.

Vo Francúzsku o návrhu momentálne rokuje parlament. Debata je šťavnatá, pripomienok k legislatívnej novinke vyše 400, má byť schválená čím skôr a platiť už od 15. januára. Olej do ohňa najnovšie prilial priamo prezident Emmanuel Macron.

„Pokiaľ ide o nezaočkovaných ľudí, naozaj ich chcem naštvať. A tak v tom budeme pokračovať až do konca. Taká je stratégia,“ povedal Macron v rozhovore pre denník Le Parisien zverejnenom v utorok neskoro večer. Chce im odoprieť vstup do reštaurácií, kaviarní, kín, divadla. Buď sa zaočkujú, alebo majú smolu.

Na prvý pohľad neokrôchaný jazyk imidžovo založeného prezidenta šokoval. Použil slovo „emmerder“, čo môžeme v slušnej reči preložiť ako „naštvať“. Základ slovesa je však v pejoratívnom „merde“ označujúcom fekálie. Skrátka, uhladený prezident použil slovo, ktorý by ste od neho nečakali. Hoci podobnú frázu, po vzore bývalého prezidenta Georgesa Pompidoua, použil už pred troma rokmi, len vtedy to bolo v pozitívnom zmysle.

Pochopiteľne, zgustli si na ňom jeho hlavní súperi – Valérie Pécressová, Marine Le Penová a Éric Zemmour. Vyčítali mu, že používa pre prezidenta neprimeraný slovník a uráža občanov. Ľavičiar Jean-Luc Mélenchon mu odkázal, že jeho slová sú priznaním, ako chce vakcinačným pasom oberať ľudí o osobnú slobodu.

Šance Macronových konkurentov sú veľmi vyrovnané, úradujúci prezident v prieskumoch osciluje okolo 25 percent. Rozdiely medzi trojicou hlavných vyzývateľov sú na úrovni štatistickej chyby. V prieskume pre Marianne majú zhodne 15 percent, v sondáži pre Les Echos jemne zaostáva Zemmour, takmer rovnaký výsledok má prieskum pre denník Le Figaro.

Nie je tajomstvom, že najnepríjemnejšou súperkou pre Macrona by bola Pécressová. Je zo štandardnej politickej strany, názorovo plus-mínus v strede a delia sa o rovnaký elektorát. Nemá za sebou škandály a nemožno ju tak ľahko ostrakizovať nálepkou krajnej pravice ako Zemmoura a Le Penovú.

V prvom rade, s Macronom ju spája to, že obaja majú povesť elitárov, parížskej smotánky a je im bližšie mesto ako vidiek. Tento kontext je kľúčový. Pécressová sa snaží viac chodiť do regiónov, Macron zas skúsil „ľudový slovník“, ktorý na časť voličov z iných táborov môže zapôsobiť.

V druhom rade, úradujúci prezident oficiálne vstúpil do ostrej kampane. Veľkú pozornosť vyvolalo, že v hojne citovanom rozhovore pre denník Le Parisien zaútočil na Francúzov, čo sa nechcú očkovať. Lenže v interview okrem toho zaznelo, že „má chuť kandidovať“. Je to zatiaľ najjasnejší signál a zostáva len otázkou času, kedy sa vyjadrí definitívne. Načasovanie má podobné ako jeho predchodcovia v úrade.

Napokon, Macronov krok pôsobí do veľkej miery pragmaticky. Intenzívne pandemické opatrenia a očkovacia kampaň dosiahli, že približne 90 percent dospelých Francúzov dostalo dve dávky vakcíny. Zostalo päť miliónov nezaočkovancov a prezident vie, že veľká časť z nich sa zaštepiť nedá a voliť ho jednoducho nebude, takže gestom veľa nestratí. Viacerí francúzski komentátori si však všímajú, že útokom na antivaxerov postavil Pécressovú pred ťažkú dilemu. Postaví sa na stranu 90 percent zaočkovaných (voličov), ktorí rešpektujú výzvy vlády, alebo sa zastane menšiny antivaxerov len preto, že na nich nevyberane útočí jej politický oponent? Ak si zvolí prvú možnosť, názorovo sa bude ešte viac prelínať s Macronom, ak druhú, ocitne sa v jednom košiari s Le Penovou a Zemmourom. V ťažkej voľbe sa ocitla po vyjadrení úradujúceho prezidenta, ktorý má počas pandémie v ruke najsilnejšie karty.


Ďalšie články