Pápežovo Urbi et Orbi: sme bratia, nech sú vakcíny pre všetkých

požehnanie Ubi et Orbi pápež František Pápež na Urbi et Orbi. Foto: Vatican Media/AP

Pápež František vo vianočnom posolstve Urbi et Orbi (Mestu a svetu) vyzval na bratstvo a dostupnosť vakcíny proti koronavírusu pre všetkých. Spomenul si na krajiny poznačené konfliktom a krízou najmä v Afrike a na Blízkom východe.

Pravidelný odkaz Rimanom a celému svetu sa pre pandémiu koronavírusu tentoraz nekonal z priečelia Baziliky sv. Petra, kde ho z Námestia svätého Petra zvykli tradične sledovať tisíce ľudí. Pontifex ho predniesol v takzvanej Aula della Benedizione (doslova v Sále požehnania) za účasti niekoľkých desiatok osôb.

„Narodilo sa dieťa: narodenie je vždy zdrojom nádeje, je to život, ktorý kvitne, je to prísľub budúcnosti. A toto Dieťa, Ježiš, sa narodilo pre nás bez hraníc, bez privilégií alebo vylúčení. Dieťa, ktoré Panna Mária porodila v Betleheme, sa narodilo pre všetkých: je synom, ktorý Boh dal celej ľudskej rodine,“ začal svoj prejav rímsky biskup po úvodnom vianočnom blahoželaní.

Vďaka Ježišovi sú všetci bratia, preto dajme vakcíny všetkým

Vďaka tomuto dieťaťu sa podľa pápeža „môžeme obrátiť na Boha ako na Otca“ a „všetci sa môžeme nazývať a byť skutočne bratmi: z každého kontinentu, z akéhokoľvek jazyka a kultúry, s našimi identitami a rozdielmi“. Odkázal tým na svoju poslednú encykliku Fratelli Tutti (Všetci sú bratia):

„V tejto historickej chvíli poznačenej ekologickou krízou a vážnou hospodárskou a sociálnou nerovnováhou, ktorú prehĺbila pandémia koronavírusu, potrebujeme bratstvo viac ako kedykoľvek predtým. A Boh nám ho ponúka tým, že nám dáva svojho syna Ježiša: nie bratstvo krásnych slov, abstraktných ideálov, nejasných pocitov. Nie, [je to] bratstvo založené na skutočnej láske, schopné stretnúť toho druhého, kto je iný ako ja, s ktorým môžem zakúsiť jeho utrpenie, pristúpiť k nemu a starať sa oňho, aj keď nie je z mojej rodiny, môjho etnika, náboženstva. Je iný ako ja, ale je mojím bratom, je mojou sestrou. A to platí aj vo vzťahoch medzi ľuďmi a národmi: všetci sú bratia!“

Pontifex pripomenul, že Kristus dnes prichádza na svet pre všetkých a  vakcíny proti koronavírusu, ktoré „sa zdajú byť svetlami nádeje“, musia byť k dispozícii všetkým.

Zároveň varoval pred vírusom individualizmu: „Nemôžem sa postaviť pred ostatných, klásť zákony trhu a patenty nad zákony lásky a zdravia ľudstva. Žiadam všetkých: štátnych predstaviteľov, spoločnosti, medzinárodné organizácie, aby podporovali spoluprácu, a nie konkurenciu a hľadali riešenie pre všetkých: vakcíny pre všetkých, najmä pre najzraniteľnejších a najpotrebnejších vo všetkých regiónoch planéty.“

Pokoj pre Irak, Libanon, Líbyu a trpiaci ľud na rôznych kontinentoch

Pontifex si v prejave spomenul aj na deti v Iraku, Jemene a Sýrii, ktoré „vo vojne platia najvyššiu cenu“. Zaželal si, aby „dieťa Ježiš zahojilo rany sýrskeho ľudu“, aby „prinieslo útechu“ Iračanom a jazídom a aby zavládol „pokoj v Líbyi.“ Betlehemská hviezda má podľa pápeža „byť sprievodcom a povzbudením pre libanonský ľud“. Modlil sa tiež za to, aby Izraelčania a Palestínci „opäť nadobudli vzájomnú dôveru na hľadanie spravodlivého mieru“ .

Najvyšší katolícky líder sa prihovoril „za prímerie v Náhornom Karabachu“, „vo východných regiónoch Ukrajiny“, za zmiernenie „sociálneho napätie v Čile“ a za „ukončenie trápenia venezuelského ľudu“. Vo svojom prejave Urbi et Orbi nezabudol ani na Afriku, zvlášť na humanitárnu krízu v Burkine Faso, Mali a Nigeri a vyzval na ukončenie násilia v Etiópii a Mozambiku. „K ceste bratstva a dialógu“ pozval predstaviteľov Kamerunu, Južného Sudánu a Nigérie.

Zmienil sa o utrpení etnika Rohingyov v Ázii a o prírodných nešťastiach, ktoré sužujú národy na Filipínach a vo Vietname.

Ježiš posvätil rodinnú lásku

Pápež František na záver posolstva Urbi e Orbi podčiarkol, že Ježiš svojím narodením v tele človeka z lásky Panny Márie a Jozefa „posvätil rodinnú lásku“:

„Moje myšlienky v tejto chvíli smerujú do rodín: k tým, ktorí sa dnes nemôžu znovu zísť, ako aj k tým, ktorí sú nútení zostať doma. Nech sú Vianoce príležitosťou pre každého, aby znovu objavil rodinu ako kolísku života a viery; miesto prijímajúcej lásky, dialógu, odpustenia, bratskej spolupatričnosti a spoločnej radosti, zdroj pokoja pre celé ľudstvo.“

V tejto súvislosti pápež František dnes na sociálnej sieti Twitter napísal: „Narodenie Ježiša je novosť, ktorá nám umožňuje, aby sme sa každý rok znovu narodili a našli v ňom silu potrebnú na to, aby sme čelili každej skúške.“


Ďalšie články