Fauci: Vakcínu Pfizer pre deti do päť rokov môžu schváliť budúci mesiac

V USA pribúda hospitalizovaných detí do päť rokov. Podľa výsledkov amerických klinických štúdií budú potrebovať na ochranu pred omikron variantom až tri dávky. Správy z USA prichádzajú v čase, keď zo strany viacerých vakcinačných autorít rastie skepticizmus ohľadom plošného preočkovávania populácie.

Oèkovanie 5 až 11-roèných detí v Košiciach Na snímke očkovanie 5 až 11-ročných detí v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach vo štvrtok 13. januára 2022. Foto: TASR/František Iván

Spoločnosť Pfizer konštatuje, že dávka tri mikrogramy pre deti vo veku od šesť mesiacov do piatich rokov je bezpečná. Pfizer aktuálne testuje na tejto vekovej skupine tretiu dávku. Tá sa podáva aspoň dva mesiace po druhej dávke.

Farmaceutická spoločnosť tiež plánuje vyhodnotiť tretie dávky vakcíny pre deti vo veku od päť do dvanásť rokov a pre mládež vo veku od 12 do 17 rokov. Obom skupinám sa dáva dávka desať mikrogramov. Na porovnanie, dospelí dostávajú dávku 30 mikrogramov.

Firma minulý mesiac oznámila, že ak bude štúdia s tromi dávkami úspešná, v prvej polovici roku 2022 predloží tieto údaje na schválenie Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Február môže byť prelomový

Anthony Fauci, riaditeľ amerického Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby, v stredu povedal, že vakcínu pre deti pod päť rokov by mohli povoliť už budúci mesiac.

„Dúfam, že to bude v priebehu budúceho mesiaca alebo tak nejako a nie oveľa neskôr, ale nemôžem to garantovať, pretože nemôžem odhadnúť FDA,“ povedal Fauci v rozhovore pre americkú neziskovú organizáciu Blue Star Families.

Mladšia veková skupina bude podľa Fauciho pravdepodobne potrebovať tri dávky vakcíny. Z klinických skúšok pre deti totiž vyplynulo, že dve injekcie neposkytujú dostatočnú imunitnú odpoveď pred novými variantmi.

CDC: Pribúda hospitalizovaných detí

Deti do päť rokov sú v súčasnosti podľa portálu CNBC obzvlášť zraniteľné, lebo sú jedinou vekovou skupinou, ktorá ešte nemá nárok na očkovanie. Pre rýchlo sa šíriaci omikron pribúda hospitalizovaných detí s covidom.

„Bohužiaľ, vidíme, ako sa zvyšuje počet hospitalizácií u detí do štyroch rokov, teda u detí, ktoré sa ešte nesmú očkovať proti COVID-19,“ povedala novinárom Rochelle Walenská, riaditeľka Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

CDC zozbieralo údaje z 250 nemocníc. Vyplynulo z nich, že 8. januára bolo hospitalizovaných takmer osem z každých stotisíc detí pod päť rokov. Oproti údajom zo začiatku decembra ide o dvojnásobný nárast. Odborníci to pripisujú tomu, že sa dominantným kmeňom v Spojených štátoch stal zatiaľ najinfekčnejší variant omikron.

Walenská začiatkom januára povedala, že nič nenasvedčuje tomu, že by omikron spôsoboval u detí závažnejšie ochorenie. Aj delta variant viedol k zvýšeniu počtu hospitalizácií medzi deťmi, ale výskum neskôr ukázal, že tento kmeň nespôsobuje v porovnaní s predchádzajúcimi variantmi ťažší priebeh ochorenia. Walenská sa preto domnieva, že nárast počtu hospitalizovaných detí spôsobilo to, že ich v rovnakom čase oveľa viac ochorelo.

Predbežné štúdie zo Spojených štátov, Veľkej Británie a Južnej Afriky naznačujú, že omikron spôsobuje zrejme u dospelých menej závažný priebeh covidu.

EMA, WHO a skepticizmus pri štvrtej dávke

Rozhodnutie očkovať tromi dávkami čoraz mladšie deti prichádza v čase, keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Európska lieková agentúra (EMA) spochybňujú potrebu preočkovať populáciu plošne štvrtou dávkou. Podľa oboch organizácií by sa malo prioritne očkovať v chudobných krajinách, kde zatiaľ vakcínu dostalo len veľmi málo obyvateľov.

Nezabúdajme, že delta, omikron aj lambda prišli do Európskej únie, Veľkej Británie a do USA z krajín s nižšími príjmami a limitovanou zdravotníckou infraštruktúrou – India a štáty na juhu Afriky,“ upozorňuje slovenský infektológ Vladimír Krčméry.

Niektorí odborníci zastávajú názor, že ani tretiu dávku nepotrebujú všetci.

Riaditeľ Ústavu organickej chémie a biochémie Akadémie vied Českej republiky Zdeněk Hostomský v rozhovore pre server Novinky.cz uviedol, že nevidí zmysel v tretej vakcíne pre zdravých ľudí v strednom a mladšom veku.

Vakcinológ Marek Petráš v programe Prostor X uviedol, že preočkovávanie vakcínami, ktoré vyvinuli proti pôvodnému kmeňu koronavírusu, môže byť dokonca kontraproduktívne. „Vakcínami je potrebné šetriť, náš imunitný systém sa prispôsobuje, ak má prebytok informačného podnetu, nájde si v organizme určitý spôsob a začne sa im brániť,“ konštatuje Petráš.


Renta pre šéfa prokuratúry ochladla. Na prvý pokus neprešla cez koalíciu. Keď sa koncom leta táto iniciatíva objavila, nezdalo sa, že by mala čeliť komplikáciám. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) nevidel v návrhu nič nezvyčajné. Generálna…
Prejsť na článok
Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok