História sa nezopakuje, silný vietor zrušil Vlhovej preteky

slovenská lyžiarka Petra Vlhová Petra Vlhová Foto: Martin Baumann/TASR

Slovenská lyžiarka bola na najlepšej ceste pripísať si 18. víťazstvo vo Svetovom pohári alpského lyžovania. Prvé kolo ovládla dominantnou jazdou a všetko nasvedčovalo tomu, že zopakuje úspech spred dvoch rokov. Do hry napokon zasiahol silný nepriaznivý vietor, pre ktorý boli organizátori nútení z bezpečnostných dôvodov úplne zrušiť preteky. Prvé kolo obrovského slalomu sa tak anuluje, body si nepripíše nikto.

Petra Vlhová sa po krátkej vianočnej prestávke vrátila na pretekársku trať do rakúskeho Semmeringu. S pohodlným náskokom 138 bodov na čele rebríčka Svetového pohára a taktiež príjemnými spomienkami na veľkú výhru. Presne pred dvomi rokmi sa jej podarilo na rovnakom mieste dosiahnuť prvé pódium v obrovskom slalome Svetového pohára. A to najlepším možným spôsobom, uzurpovala si stupeň víťazov. Favorizovanú Američanku Mikaelu Shiffrinovú vtedy odsunula na piate miesto.

Avšak návrat do víťazného prostredia po sviatkoch nebol celkom jednoduchý. Dôvodom bol prechod v tréningových procesoch z kĺzavých disciplín na technické.

„Cítila som sa, ako keby som nevedela lyžovať. Možno keby som mala ešte ten deň dva čas na tréning, tak by to bolo lepšie. Ale potrénovali sme a sme pripravení,“ uviedla Vlhová pred pretekmi.

Za výhodu nepovažovala ani symbolický úspech z minulosti. „Je to kopec ako každý iný. Mám na to pekné spomienky, ale neberiem to tak, že je to nejaké špeciálne miesto,“ zhodnotila pragmaticky.

V prvom kole Vlhová s najrýchlejším časom

Napriek drobným komplikáciám, po úvodnom kole všetko nasvedčovalo tomu, že sa história zopakuje. Vlhová ako piata na trati stanovila najlepší čas prvého kola, na nižšie priečky odsunula talianske duo Martu Bassinovú i Federicu Brignoneovú. Stratu na ňu nedokázali zmazať ani elitné pretekárky Mikaela Shiffrinová, Sara Hectorová či Michelle Gisinová. Okrem Gisinovej a Bassinovej strácali na Vlhovú ostatné zjazdárky minimálne pol sekundy.

Slovenská lyžiarka svojou agresívnou a bezchybnou svižnou jazdou dala zabudnúť na posledný nevydarený obrák vo francúzskom Courcheveli, ktorý pre pád nedokončila. Ako víťazka prvého kola potvrdila, že je favoritkou na svoje tohtosezónne šieste pódium, prvé víťazstvo v obrovskom slalome a celkovo štvrté v tejto sezóne. Vlhová však nebola so svojou jazdou celkom spokojná.

„Môj pocit na trati nebol úplne najlepší. Zo začiatku som sa cítila dobre, ale v tej strednej pasáži som išla trošku na priamo a bola som trošku pod bránou. Tam som sa musela dostať späť do toho rytmu. S Liviom sme si ešte na prehliadke povedali, že v tej poslednej pasáži musím riskovať, tak som to spravila. Tam som vlastne vyhrala to prvé kolo,“ ozrejmila situáciu na trati.

Druhé kolo ovládlo nepriaznivé počasie

Do pretekov Svetového pohára opätovne zasiahlo počasie, ktoré najprv iba posúvalo štart druhého kola. Silný vietor napokon zapríčinil predčasné ukončenie obrovského slalomu, najmä z bezpečnostných dôvodov. Keďže podľa pravidiel musia byť obidve kolá odjazdené v rovnaký deň, druhú časť obrovského slalomu nie je možné preložiť na iný deň. Výsledky z prvého kola sa tak anulovali a dnešná disciplína sa nebude vôbec počítať do bodovania. Vlhová ostáva naďalej líderkou Svetového pohára so 465 bodmi.


Ďalšie články